O nouă alunecare de teren pe Dealul Ciuperca
Finalul de an 2021 şi începutul anului 2022 au adus o nouă alunecare de teren pe Dealul Ciuperca, unde lucrările de refacere după alunecare de teren din 2016 nu sunt încă gata. Reprezentanţii municipalităţii suţin că noul incident a avut loc doar la suprafaţă şi nu în zona în care a fost consolidat dealul.
La sfârşitul săptămânii trecute, o porţiune de teren de pe Dealul Ciuperca, de la limita de proprietate cu terenul învecinat din strada Graurilor, a luat-o la vale. Incidentul a avut loc în timp ce lucrările de refacere a dealului după alunecarea de teren de la sfârşitul anului 2016. Potrivit primarului Florin Birta, a fost „o alunecare de teren locală, care a avut loc în weekend din cauza ploilor din ultima perioadă”. Edilul a menţionat că alunecarea de teren a avut loc doar la suprafaţă şi nu în zona unde în 2017 au fost realizaţi piloţii de consolidare a dealului. Zona va fi monitorizată în perioada următoare.
Lucrările de refacere a dealului sunt executate de firma Gavella pentru suma de 2,6 milioane lei şi trebuiau încheiate anul trecut, însă termenul de execuţie a fost prelungit până în luna martie a acestui an. Constructorul a realizat lucrări de structură, arhitectură, instalaţii electrice exterioare, amenajări peisagistice şi amenajarea sistemului de irigaţii. Pe lângă lucrările prevăzute în contract şi lucrările suplimentare impuse de municipalitate, acum firma va trebui să refacă şi terenul care a alunecat săptămâna trecută.
Alunecarea de teren care a distrus amenajarea Dealului Ciuperca a avut loc în luna noiembrie a anului 2016, la mai puţin de un an de la inaugurare. Experiza tehnică întocmită de Marin Marin şi Petru Pantea, profesori universitari la Universitatea Tehnică din Timişoara, a fost predată la sfârşitul lunii ianuarie 2017, iar principalul vinovat a fost considerat proiectantul Poliart Oradea, dar o parte din vină a fost atribuită şi executantului, Abed Nego. Conform raportului, realizarea investiţiei pe un „amplasament apreciat istoric ca instabil” indică însă şi o culpă a municipalităţii, care nu şi-a luat toate măsurile de siguranţă pentru a-şi securiza investiţia. Primăria Oradea a dat în judecată cele două firme (care au proiectat şi executat lucrările de reamenajare a dealului), cerându-le 2,45 milioane lei, reprezentând suma pe care o va cheltui pentru refacerea dealului. Tribunalul Bihor a respins municipalităţii ca fiind depusă tardiv, iar Primăria a făcut recurs la Curtea de Apel.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.