O nouă autorizație de mediu pentru Nutripork - Vor fi luate măsuri de reducere a mirosului
Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor a emis miercuri, 16 mai, o nouă autorizaţie de mediu pentru ferma Nutripork din Ioşia. Documentul este valabil 10 ani, însă reprezentanţii Nutripork vor fi nevoiți să prezinte periodic APM şi Primăriei Oradea un raport de mediu.
Autorizaţia a fost emisă la data de 16 mai. Potrivit directorului APM Bihor, Adriana Calapod, Nutripork va trebui, după şase luni, să depună la APM Bihor un studiu privind evaluarea nivelului de miros generat de fermă.
Deputatul PNL Florica Cherecheş a transmis joi, 17 mai, un comunicat de presă, prin care prezintă concret demersurile pe care le-a făcut în ce privește ferma de porci din Ioșia, în același document făcând referire și la principalele condiţii impuse fermei Nutripork.
„În urma presiunilor venite de la populație, a multelor solicitări personale de soluții la problemele sesizate, a implicării unor specialiști și a responsabilizării instituțiilor implicate în elaborarea Autorizației Integrate de Mediu, aceasta conține îmbunătățiri față de cea precedentă, în ceea ce privește măsurile impuse. Ferma a fost nevoită să prezinte și un Plan de gestionare a mirosurilor, un Studiu de impact șI, de asemenea, a achiziționat un sistem de generare de abur uscat care neutralizează mirosurile, pe care nu l-a folosit înainte”, menționează deputatul.
În continuarea documentului, Cherecheș enumeră câteva dintre măsurile impuse fermei de porci: se interzice evacuarea dejecțiilor în zilele cu ceață, presiune scăzută sau în care vântul bate spre oraș; se vor respecta întocmai recomandările europene cuprinse în BAT (Best Available Techniques), referitoare la activitatea fermelor de porci de această mărime; se vor aplica tehnici nutriţionale acceptate la nivel naţional şi european, prin care să se reducă nutrienţii din dejecţii, în vederea scăderii nivelului emisiilor de mirosuri; de două ori în fiecare an, între lunile mai şi septembrie, ferma va trebui să comande unei firme specializate măsurarea mirosurilor cu un olfactometru, un dispozitiv anume conceput care nu a fost niciodată folosit de ferma Nutripork până acum; realizarea unui plan de combatere a poluării olfactive prin tehnici agreate la nivel european; orice sesizare trebuie notată într-un registru special de către reprezentanții fermei, iar la acumularea a 20 de sesizări, firma trebuie să ajusteze tehnicile de gestiune a mirosurilor, în caz contrar, Garda de Mediu poate sista temporar activitatea; semestrial ferma este obligată să monitorizeze calitatea apei subterane din zona fermei și nu doar a aerului.
„Deși aceste noi prevederi sunt binevenite, nu pot ignora ceea ce continuă să lipsească și anume perdeaua forestieră care ar trebui să înconjoare ferma și respectarea distanței de 1.000 m până la cea mai apropiată locuință. Din păcate, răspunsurile primite la interpelările mele recente exact pe aceste teme denotă lipsă de responsabilitate din partea Executivului și sunt atât de evazive încât dau naștere la interpretări”, a mai transmis parlamentarul.
„Am făcut tot ce a ținut de noi pentru a bloca autorizarea Nutripork. Sper că s-au impus condiții severe pentru eliminarea poluării olfactive și că în curând voi putea să vă dau vești bune”, a declarat primarul Ilie Bolojan, în cadrul unei conferințe de presă susținută azi, la sediul PNL.
La rândul său, deputatul Florica Cherecheș a afirmat că „trebuie să dăm o șansă fermei să vedem cum va funcționa în noile condiții, dacă vor fi luate măsuri de reducere a mirosului”.
„Sper să dăm o șansă fermei să funcționeze în altă parte”, a replicat primarul Ilie Bolojan.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.