Peste 50 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani, însoțiți de părinți și bunici, au participat, ieri, la un atelier de încondeiat ouă, care s-a desfășurat la Căminul Cultural din Sântandrei. Activitatea a fost inițiată de Corina Paina, consilier local, și se dorește a fi o tradiție a comunei Sântandrei.

 

„Aducem tradiția de încondeiat ouă în comuna noastră, pentru că la noi în Sântandrei nu mai există acest obicei. Am invitat-o pe doamna Dorina Hanza, meșter popular din Drăgoteni, pentru a-i învăța pe copii tehnica încondeierii ouălor de la A la Z. Peste 50 de copii, din clasele I-VIII, participă la acest atelier, însoțiți de părinți și bunici”, ne-a declarat Corina Paina, inițiatoarea evenimentului.

Toate cele necesare pentru desfășurarea evenimentului au fost puse la dispoziția copiilor de către organizatori. Activitatea nu s-a desfășurat sub formă de concurs.

„Nu organizăm un concurs, pentru că scopul atelierului este să-i învățăm pe copii acest meșteșug. După sărbătorile pascale, intenționăm să organizăm un nou concurs, de Paștele Morților, pentru a vedea cu ce au rămas copiii în urma acestei activități”, a menționat interlocutoarea noastră.

Atelierul a fost condus de meșterul popular Dorina Hanza, inițiatoarea cunoscutului festival de la Drăgoteni, ajuns în acest an la cea de-a 22-a ediție.

Pictate cu ajutorul unui instrument special, numit bizarcă, cu ceară şi vopsea roşie, ouăle încondeiate de Dorina Hanza sunt cunoscute în lumea întreagă.

„Deocamdată, îi învăț pe copii cum se scrie pe ou, cum se ține bizarca în mână și cum se trasează liniile. Încondeiatul unui ou poate să dureze între 10 și 30 de minute sau mai mult, în funcție de model și de îndemânarea fiecăruia”, ne-a declarat meșterul popular.

„Pentru mine, încondeiatul ouălor reprezintă o meditație la viața lui Iisus”, a adăugat Dorina Hanza.

Evenimentul a fost organizat de OFL Sântandrei (prin implicarea deosebită a doamnelor: Corina Paina, Daniela Achim, Delia Jordan, Georgeta Mihalca, Alina Lup, Violeta Pașcalău și Simona Oșvat), în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 1 Sântandrei și Fundația „Maria Cioară”.