În cadrul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXIV-a, a avut loc joi, 19 mai, Seminarul „Securitatea Europei de Sud-Est și importanța componentei transatlantice în contextul conflictului din Ucraina”.

Seminarul a fost organizat de Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, New Strategy Center București și Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea.

Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 140 de persoane, inclusiv oficialități de prim rang din partea Consiliului Județean Bihor, a Senatului României, a Centrului de Excelență a NATO „HUMIT”, dar și a multor personalități din mediul academic și politic.

Problema securității Flancului estic a Organizației Tratatului Nord-Atlantic este tema dezbătută frecvent în ultima perioadă, atât la nivel național, cât și internațional, iar în cadrul seminarului cei prezenți au putut intra în contact cu elemente generale ce privesc securitatea și nevoia de securitate, dar și acțiunile și mecanismele specifice războiului neliniar ce are loc în acest moment pe teritoriul Ucrainei și care produce efecte în întreg spațiul geopolitic european.

Prezența României în organizațiile mondiale ce se bazează pe valori democratice în care libertatea este pilonul fundamental în evoluția socială, economică și politică, a produs efecte în ceea ce privește modul de organizare intern pe problematica securității naționale și regionale. Importanța calității de membru în organismele internaționale aduce un element fundamental în evoluția României, puterea de a fi partener și de a avea parteneri, lucru vizibil atât la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, cât și în cele de la Cincu și Craiova. România a învățat să fie un partener loial, de la partenerii ce au fost la rândul lor loiali față de România.

Specialiștii în securitate națională și regională și-au unit astfel forțele, prezentând publicului prezent analize, comparații și ipoteze care descriu situația geopolitică existentă în prezent. Amintim personalitățile care au moderat și conferențiat: Prof. univ. dr. Gabriel Moisa, Decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și directorul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, Gl. Bg.(r) Eduard Simion,Profesor Asociat al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Senior Associate Expert al New Strategy Center - Romania, Simona Cojocaru, Secretar de Stat în Ministerul Apărării Naționale, George Scutaru, Director General al New Strategy Center, Dan Dungaciu, Director al Institutului de Studii Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, și General Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General.