Omagiu pentru Iuliu Maniu şi Centenar - Colecţie inedită de batiste
O interesantă colecţie de batiste de zestre contemporană, brodate cu simboluri tradiţionale, a fost concepută ca un omagiu pentru Iuliu Maniu şi Centenar, realizată prin colaborarea dintre un atelier de profil şi femeile din Bădăcin, printr-o tehnică specifică zonei.
Batistele de buzunare „pentru domni şi doamne” sunt cusute pe pânză de casă din cânepă sau in şi sunt brodate cu aţă de bumbac sau mătase, cu simboluri tradiţionale româneşti. Pe unele este desenată atât harta satului în care se află Casa Memorială Iuliu Maniu, cât şi monograma familiei şi iniţialele sale.
„Ideea acestei colecţii de batiste de buzunar a apărut din nevoia existenţei unui element cu specific românesc, fin, în outfit-utile contemporane, «domni». Le mai spunem şi batistele «de domni şi doamne». Domnii de genul lui Iuliu Maniu mi se par un etalon al eleganţei, din toate punctele de vedere. Aşa am legat batista de el şi satul lui, Bădăcin. Chiar am văzut acolo, în muzeul dedicat lui Maniu, în incinta bisericii greco-catolice, o batistă lucrată de mama lui, cu monograma familiei din mătase, pe pânză de casă. Batistele de buzunar le coasem pe pânză de casă, cu bumbac, sau pe pânza de in, cu mătase. Pe batista de buzunar, pentru sacou, vor fi brodate simboluri etnografice româneşti sau flori din pajiştile româneşti”, a declarat pentru Agerpres, Alina Zară Prunean, coordonatoarea întreprinderii sociale „Mândra Chic”.
Pornind de la batista lucrată de Clara Maniu, colecţia va include şi o serie de „batiste suvenir”, realizate de femeile din Bădăcin prin tehnica „roizălitului” (cusătură realizată după un model desenat pe pânză - n.r.)
Lansarea colecției va avea loc în 16 februarie, când vor fi scoase la licitație, în cadrul unei Gal Caritabile „Împreună pentru Iuliu Maniu”, care va avea loc la Zalău (Sălaj). Primele 10 batiste suvenir realizate de femeile din sat - pe pânză de casă, cu monograma familiei Maniu și semnătura artizanului Marii Uniri - vor fi scoase la licitaţie. Gala are ca scop strângerea de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu de la Bădăcin, evenimentul fiind organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Instituţia Prefectului şi Casa Municipală de Cultură Zalău.
„Batistele de buzunar le lucrăm împreună cu comunitatea femeilor de la Bădăcin şi fetele din atelierul Mândra Chic. Este un omagiu adus lui Iuliu Maniu şi Centenarului. O parte din încasări va merge la proiectul de reabilitare a casei memoriale Iuliu Maniu. Împreună vom face şi Batista Suvenir, care este parte a unui kit mai amplu, cu suveniruri de Bădăcin”, a adăugat Alina Zară. Potrivit acesteia, conceptul batistelor de buzunar brodate cu simboluri româneşti este unic la nivel naţional.
„Din câte am cercetat noi, în momentul în care am început proiectul - primăvara lui 2017, nu exista nicio linie de batiste de buzunar cu simboluri româneşti. Noi milităm pentru un produs autentic, inovativ, însă e destul de complicat cu protecţia conceptelor, în România, atât din punct de vedere legal, cât şi din punct de vedere moral. Trăim într-o societate în care e aproape cool să nu creezi, când poţi să furi ideile altora, să faci copy-paste. Dacă va fi aşa, avem o singura dorinţă legată de acest aspect: cine va începe să facă batiste inspirate de conceptul nostru, pe care îl vor găsi peste tot pe Internet, să aibă minima decenţă profesională şi să doneze o parte simbolică din profit proiectului «Salvaţi Casa Maniu»”, a declarat Alina Zară Prunean pentru sursa citată.
În primăvara anului trecut s-a realizat prima batistă de buzunar pentru John Akeroyd, un botanist britanic apropiat al Casei Regale a Marii Britanii. La sugestia acestuia, atelierul întreprinderii sociale „Mândra Chic” lucrează o batistă pentru prinţul Charles, pe care se coase un simbol din cultura etnografică românească şi floarea preferată a acestuia din pajiştile României, pe care le laudă peste tot în lume.
Campania continuă
Reamintim că pentru salvarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin se duce de câţiva ani o campanie publică pentru strângerea de fonduri necesare lucrărilor de reabilitare. Firmele pot contribui la reabilitarea casei, donând 20% din impozitul pe profit sub forma unei sponsorizări. Ce s-a realizat până acum pentru reabilitarea Casei Maniu s-a făcut mai ales cu sprijinul oamenilor simpli, care din puținul lor au donat cât au putut. Cu ajutorul acestor oameni s-a reușit subzidirea fundației, refacerea zidurilor și a acoperişului.
Cei care doresc să contribuie la reabilitarea casei o pot face donând în conturile: Lei - RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400; Euro - RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205; Dolari - RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com
deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.
Cei care pot și doresc să ajute cu materiale de construcții (ciment, scânduri, grinzi de lemn etc.) pot contacta echipa pe pagina de Facebook SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu.
FOTO: Mirel Matyas https://www.facebook.com/matyasmirel
Comentarii
Nu există nici un comentariu.