Problema câinilor fără stăpân este soluţionată în Oradea prin acţiuni concertate derulate de Primărie şi de Administraţia Domeniului Public (ADP), acţiunile fiind extinse la nivelul judeţului Bihor printr-un program cu patru centre de colectare regională.

„De-a lungul anilor, prin măsurile aplicate, putem spune că Oradea este oraşul cu cel mai mic număr de câini pe străzi. Sau oricum printre primele trei oraşe ca număr mic de câini pe străzi. Am dat foarte mulţi câini spre adopţie. Ca urmare a demarării campaniei de sterilizare a scăzut şi numărul câinilor abandonaţi," a declarat luni, pentru Agerpres, directorul ADP Oradea, Liviu Andrica, cu ocazia Zilei internaţionale a animalelor, marcată anual în data de 4 octombrie.

Problema câinilor fără stăpân a fost soluţionată, în Oradea, a precizat Andrica, pe două direcţii: una, pusă în aplicare de Consiliul Local, a fost sensibilizarea locuitorilor municipiului Oradea pentru a steriliza câinii, cheltuieli suportate din bugetul local. În paralel, prin ADP, s-au adunat câinii fără stăpân de pe teritoriul municipiului, au fost cipaţi, deparazitaţi, vaccinaţi şi sterilizaţi şi cazaţi în Adăpostul Grivei. În 2012, a fost amenajat acest adăpost pentru câinii comunitari, din banii ADP, cu o capacitate de 200 de câini, cu ţarcuri, cuşti, terase acoperite, cabinet medical cu personal specializat. Din Adăpostul Grivei, s-a început o campanie de adopţii care se derulează săptămânal. Pentru a veni în sprijinul celor care iubesc animalele, în fiecare sâmbătă este organizat un târg de adopţie. Mai mult, câinii adoptaţi sunt transportaţi la domiciliul „părinţilor" adoptivi de către ADP pe o rază de 60 de km.

De asemenea, ADP Oradea a promovat adopţia la distanţă pentru cei care nu au condiţii să-i ţină acasă. Aceştia îi pot adopta contra unei taxe modice, cât costă mâncarea unui câine pe lună, în jur de 100 de lei. Câinii rămân în adăpost, iar la intrare am amenajat un ţarc pentru vizitare, unde proprietarii pot să vină să-i vadă, să-i plimbe, să se joace cu ei.

Persoanele care doresc să adopte un căţel de la adăpost pot obţine detalii şi fotografii cu căţei care aşteaptă să-şi găsească o familie pe pagina de Facebook a Adăpostului Grivei Oradea.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ADP Oradea, Loredana Buz, în anul 2020 au intrat în Adăpostul Grivei 383 de câini, din care 282 au fost adoptaţi.

 

Acţiunea de strângere a câinilor fără stăpân continuă în Oradea, în ritm scăzut, la sesizările populaţiei, dar şi prin patrulările echipajului ADP. Deoarece s-a constatat că animalele erau aduse din localităţile învecinate şi abandonate prin cartiere, aceste activităţi de colectare s-au extins, în urmă cu câţiva ani, în zonele limitrofe oraşului. Pe bază de contract cu primăriile învecinate din zona metropolitană, dar şi cu altele din judeţ, ADP Oradea colectează astăzi câinii fără stăpân din circa 32 de comune.

În parteneriat cu Consiliul Judeţean, ADP Oradea este implicată, de la începutul anului 2021, în programul judeţean de gestionare a câinilor fără stăpân, demarat de conducerea CJ. Acesta presupune o colaborare între CJ şi toate primăriile din Bihor, înfiinţarea unor servicii zonale de capturare în patru oraşe, campanii de inventariere, cipare şi sterlizare a câinilor din Bihor, finanţate din bugetele CJ Bihor şi ale primăriilor.

Astfel, pe lângă Adăpostul Grivei din Oradea, în judeţ vor fi construite alte patru servicii zonale de capturare a câinilor fără stăpân în oraşele Marghita, Salonta, Beiuş şi Aleşd. În prezent, aceste centre sunt înfiinţate, fiind depuse documentaţiile pentru obţinerea avizelor, urmând ca, în perioada imediat următoare, cele patru primării să organizeze licitaţiile pentru lucrările de construire a acestor adăposturi.

Cele patru centre vor fi dotate de către CJ Bihor cu tot ce este necesar pentru buna desfăşurare a adăposturilor de câini. După ce aceste centre vor fi funcţionale, estimat în primăvara-vara anului 2022, câinii adunaţi de pe străzi şi găzduiţi aici vor fi preluaţi de serviciul ADP Oradea şi transportaţi în fiecare săptămână în adăpostul din Oradea, unde vor fi sterilizaţi, cipaţi, îngrijiţi şi daţi spre adopţie.

În plus, Consiliul Judeţean Bihor va achiziţiona patru maşini pentru aceste primării-centru de regiune. Autorităţile locale vor pune la dispoziţie doi angajaţi, un şofer şi un operator, pentru capturarea câinilor fără stăpân.

Regulamentul gestionării câinilor fără stăpân prevede tarife la nivel de judeţ pentru capturarea, sterilizarea şi ciparea patrupedelor, dar se va urmări şi sancţionarea celor care îşi abandonează câinii pe domeniile publice ale unităţilor administrativ-teritoriale.

E.P.