Oradea. Taxele şi impozitele locale pentru 2024, în dezbatere publică - Majorare cu 7%
Municipalitatea orădeană propune, pentru anul 2024, o majorare a taxelor şi impozitelor locale cu doar 7%, deşi, potrivit Codului Fiscal, acestea ar trebui majorate cu rata inflaţiei pe anul fiscal precedent, care este de 13,8%. Primarul Florin Birta susţine că măsura nu a fost luată cu gândul la alegerile electorale de anul viitor.
Proiectul taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2024 a fost lansat ieri, 14 martie, în dezbatere publică de Primăria Oradea, persoanele interesate putând face propuneri până în data de 7 aprilie. Totodată, proiectul va fi prezentat în două întâlniri publice - una cu mediul de afaceri, celălalt cu cetăţenii, ambele programate pentru data de 22 martie.
Potrivit Codului Fiscal, impozitele și taxele locale trebuie indexate anual până la data de 30 aprilie, ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior, comunicată de Institutul Național de Statistică și publicată pe site-ul Ministerului de Finanțe și Ministerului Dezvoltării.
„Comunicatul de pe site-ul Ministerului Finanțelor care vizează impozitele și taxele pe anul 2024 arată o indexare de 13,8%. Impozitele și taxele locale pentru anul 2024 ar trebui indexate cu 13,8%. Noi, ca municipalitate, trebuie să luăm o decizie ce se întâmplă cu indexarea acestor impozite și, având în vedere că rata inflației de anul trecut a fost destul de mare, am decis să propunem pentru consultare publică o indexare a ratei impozitului cu 7%. Practic, vom reduce cotele adiționale ale valorii impozabile sau obligatorii pe care le avem prin Codul Fiscal. Din 13,8% cât este inflația, taxele și impozitele locale vor fi indexate cu 7%, comparativ cu 5,1% cât au fost indexate anul trecut pentru 2023”, a anunţat, într-o conferinţă de presă, primarul Florin Birta.
Mai exact, pentru a atenua din efectele indexări obligatorii, municipalitatea orădeană intenţionează să reducă cu 6% cote ale valorilor impozabile care sunt stabilite de autorităţile locale.
„Fiecare tip de impozit are o modalitate de calcul. În unele situații avem valori în care Consiliul Local decide asupra cotei, asupra unui procent care se aplică la acele valori, în altele situații avem intervale și Consiliul Local trebuie să se poziționeze în cadrul intervalului unde anume stabilește ca valoare sau avem valori absolute față de care Consiliul Local poate decide majorări de până la 50%”, a precizat Eduard Florea, directorul Direcției Economice.
Principalele categorii de impozite și taxe afectate de indexare sunt: impozitele pe clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice, impozitul pe terenurile persoanelor fizice și juridice, impozitele pe mijloacele de transport sub 12 tone ale persoanelor fizice și juridice, amenzi privind declarațiile fiscale, taxe pentru care Codul Fiscal prevede valori în sumă absolută sau interval. Majorarea cu 13,8% se va aplica însă în cazul terenurilor agricole şi al celor din extravilan, deoarece sumele sunt mici.
Proiectul mai prevede ca anul viitor, persoanele fizice care își vor achita integral taxele și impozitele online, până la 31 martie, vor beneficia de o bonificație de 10%, față de 8%, cum este în prezent. În schimb, pentru persoanele juridice, bonificația pentru plata online va fi redusă de la 8% la 4%, pentru că majoritatea firmelor plătesc impozitele prin ordin de plată, nu cu cardul. În ceea ce priveşte plata integrală a impozitelor până la data de 31 martie la ghişee, bonificaţia rămâne de 4% atât pentru orădeni, cât şi pentru firme.
Eduard Florea a dat prezentat câteva exemple privind modificările aduse de majorarea impozitelor. Astfel, dacă în 2023 o persoană fizică plătește pentru un apartament cu 2 camere (52 mp suprafaţa utilă), din zona A, un impozit anual de 232 lei (213 de lei cu bonificație de 8%), anul viitor aceeași persoană va achita suma de 248 lei (223 de lei cu bonificaţie de 10%). În cazul unui apartament cu 3 camere din zona A (65 mp suprafaţa utilă), impozitul creşte de la 317 lei în 2023 (292 lei cu bonificaţie de 8%), la 349 lei în 2024 (314 lei cu bonificaţia de 10%).
Întrebat dacă decizia privind majorarea taxelor şi impozitelor cu doar 7% faţă de 13,8% are legătură cu alegerile de anul viitor, primarul Florin Birta a declarat: „13,8% este o rată a inflației destul de mare. Am zis că trebuie să venim cu aceste modificări în sprijinul cetățenilor municipiului Oradea - 7% pentru orădeni şi 6,8% reducem noi din cotele noastre, astfel încât să nu revină o încărcare așa de mare pe cetățean. Nu are nicio legătură că e an electoral”. Birta a amintit şi de faptul că „în 2018, când guvernul PSD de atunci a redus cota de impozit pe salarii care revenea administrațiilor publice locale, municipiul Oradea a luat decizia de a crește taxele și impozitele cu 20%”, astfel că municipalitatea are de unde tăia.
Pe de altă parte, şeful Direcţiei Economice a afirmat că în 2024 va fi o presiune mai redusă pentru că nu mai trebuie finalizate proiectele europene. În plus, impozitele pe salarii înregistrează creşteri semnificative.
De altfel, impactul modificărilor de taxe şi impozite pentru anul 2024 este estimat la 5,8 milioane lei în plus la bugetul Oradiei.
Proiectul poate fi consultat la secțiunea Dezbateri publice pe de site-ul www.oradea.ro. Dezbaterea publică pentru orădeni este programată în data de 22 martie, ora 17.00, în Sala Mare a Primăriei Oradea.
Cât este taxa de impozit pe Apartament și mașina
Afișarea taxa de impozit .