Oradea. Un fenomen infracţional în creştere - Atenţie la hoţii din buzunare!
În ultima perioadă foarte mulţi cetăţeni ne-au atras atenţia asupra unui fenomen infracţional în creştere. Înmulţirea furturilor din buzunare în locurile publice din Oradea.
Foarte mulţi cetăţeni care utilizează mijloacele de transport în comun, sau care îşi fac cumpărăturile, ne-au semnalat în ultimele săptămâni că ele, sau cunoştinţe de-ale lor, au fost victimele hoţilor din buzunare. De asemenea, acest fenomen a fost semnalat şi de clienţii unor terase publice.
Reamintim cetăţenilor că este bine să fie prevăzători când sunt în locuri aglomerate, dar şi la terase sau cafenele unde, în căutarea unei binemeritate relaxări, hoţii le pot sustrage banii sau alte valori. Aglomeraţia şi agitaţia care se creează zilnic în orele de vârf, atrag ca un magnet hoţii din buzunare (poşete, genţi etc.), aceştia acţionând cu predilecţie în locurile aglomerate, pieţe, magazine, mijloace de transport în comun.
„Victimele sunt alese cu predilecţie din rândul persoanelor vârstnice, a celor îngândurate, neatente la ce se petrece în jurul lor, cu geanta ori poşeta într-o poziţie favorabilă furtului”, arată specialiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Bihor.
„Pentru a evita aceste evenimente, recomandăm cetăţenilor să fie precauţi la modul în care îşi păstrează poşeta, geanta atunci când se află într-un loc public: întotdeauna aceasta trebuie să fie ţinută sub braţ sau în partea din faţă a corpului, lipită de haină. De asemenea, evitaţi transportarea unor sume mari de bani dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare. Dacă, totuşi, aveţi asupra dumneavoastră sume considerabile, nu ţineţi toţi banii într-un singur loc!
Acordaţi mai mare atenţie poşetei decât plaselor cu cumpărături, deoarece hoţii speculează această neglijenţă.
Nu păstraţi bani, telefoane mobile sau alte bunuri de valoare în buzunarele laterale ale vestimentaţiei, genţilor sau sacoşelor. Banii se păstrează în buzunarele interioare ale vestimentaţiei, poşete sau borsete care au închizători sigure!
În mijloacele de transport în comun sau atunci când staţi la rând pentru cumpărături, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi!
Când efectuaţi o plată, nu scoateţi toţi banii pe care îi aveţi şi nu îi număraţi în văzul tuturor.”
Totuşi, dacă sunteţi victimă sau martor la comiterea unei astfel de infracţiuni, reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului, înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi sesizaţi de urgenţă Poliţia – la numărul 112.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.