Până în la sfârșitul anului 2025 toate localitățile din județul Bihor vor fi conectate la internet de bandă largă. Anunțul a fost făcut de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, săptămâna trecută, la Oradea. În prezent, la nivelul întregii țări mai sunt 1.464 localități neconectate la internet, dintre care 25 sunt în județul Bihor.

Ministrul Sebastian Burduja s-a aflat, săptămâna trecută, în județul Bihor, unde a participat la încheierea unui proiect de conectivitate, finanțat prin Programul Operațional Competitivitate (POC), care a vizat conectarea la internet a 11 localități din județ: Călățea, Damiș, Albiș, Otomani, Buduslău, Sălacea, Hodoș, Sâniob, Șilindru, Galoșpetreu și Tarcea.

Totodată, ministrul Cercetării a lansat la Oradea ghidul de finanțare pentru conectarea la internet de bandă largă a celorlalte localități din țară rămase fără acoperire - 1.464, din care 25 în județul Bihor. Proiectele vor fi finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), componenta C7 privind transformarea digitală.

„Până la finalul anului 2025 tot Bihorul va fi conectat la internet de bandă largă, un lucru important pentru dezvoltarea locală şi pentru acces la serviciile publice", a declarat Sebastian Burduja. Comunele cărora aparțin cele 25 localități „albe” din Bihor sunt: Aușeu, Avram Iancu, Boianu Mare, Borod, Bratca, Brusturi, Criștioru de Jos, Dobrești, Finiș, Mădăras, Olcea, Pomezeu, Șinteu, Șoimi, Șuncuiuș, Vadu Crișului, Vârciorog și Viișoara.

Potrivit lui Burduja, zonele „albe" vor fi conectate la internet cu sprijinul agenţilor economici.

„Vom face acest lucru cu ajutorul investitorilor privaţi. Lucrăm împreună cu colegii de la Consiliul Concurenţei pentru realizarea unor scheme de ajutor de stat", a precizat secretarul de stat din Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ana Maria Buşoiu, adăugând că sunt eligibili operatorii din domeniul telecom și IMM-urile. Totodată, Ana Maria Bușoiu a explicat că în ghidul de finanțare s-a propus conectarea, în localitățile albe, la serviciile esențiale.

Prezent și el la Oradea, directorul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare şi Comunicaţii (ANCOM), Cristin Popa, a afirmat că extinderea reţelei de internet de mare viteză constituie o prioritate, pentru a reduce decalajul de dezvoltare dintre urban şi rural. Pentru a putea fi realizat acest deziderat, autoritățile locale trebuie să-i sprijine pe operatori, a mai afirmat Cristin Popa.