Parcul Natural Cefa s-a născut, actul de naştere a fost semnat, acum urmează să crească şi să înflorească. Într-un peisaj hibernal, cu lacurile îngheţate bocnă, la Punctul de informare amenajat în interiorul Parcului, chiar la marginea pădurii Rădvani, persoanele care au muncit cu perseverenţă la proiectul parcului au susţinut o conferinţă de presă. În acest moment Bihorul este unul dintre puţinele judeţe din ţară care are pe teritoriul său două parcuri naturale.

Directorul Parcului Natural Apuseni, Alin Moş, a făcut o prezentare detaliată a tot ce înseamnă parc natural, arii protejate, a paşilor care au fost făcuţi până acum pentru întocmirea documentaţiilor, a ceea ce urmează că se întâmple la Cefa în viitorul apropiat. El a prezentat în context particularitatea Parcului de la Cefa, care este un proiect transfrontalier datorită vecinătăţii cu Parcul Naţional Koros-Maros din Ungaria. De altfel, doi reprezentanţi ai rezervaţiei ungare au fost prezenţi la Cefa, unde şi-au declarat sprijinul total pentru continuarea colaborării. Specialiştii de la Parcul Natural Apuseni au fost cei care s-au implicat decisiv, alături de deputatul Ioan Sorin Roman, cel care încă din 2003, pe vremea când era primarul localităţii, a susţinut acest proiect şi pe care actualul primar Alin Dumitru Bărnău îl continuă cu succes. La întâlnire a fost prezent şi primarul din Sânnicolau Român, Alexandru Maghear. Încă înainte de a primi oficial statutul de Parc Natural (15 decembrie 2010), printr-un proiect PHARE CBS, care avea drept obiectiv crearea unui culoar româno-maghiar pentru conservarea biodiversităţii, în valoare de 2,6 milioane de euro, a fost realizat planul de management pentru Parcurile Naturale Apuseni şi Cefa, fiind realizată infrastructura necesară administrării unui areal protejat, au fost construite centrele administrative, punctele de informare, turnurile de observaţie etc. Urmează stabilirea Administraţiei Parcului Natural Cefa, a organismului executiv compus din persoane de specialitate, a Consiliului Ştiinţific şi a Consiliului Consultativ de Administrare. În esenţă, realizarea unui parc aici oferă noi perspective pentru populaţia locala prin dezvoltarea unor programe turistice care utilizează cultura şi tradiţiile locale. Apoi, promovarea imaginii parcului va crea o destinaţie turistică şi de investiţii prietenoase mediului. Nu în ultimul rând, sunt oferite noi oportunităţi pentru producătorii locali prin utilizarea identităţii parcului (sigla) pentru a certifica originea sănătoasă a produselor şi creşterea profitului din vânzarea acestora.

Parcul Natural Cefa în cifre

Biologul Milca Petrovici, lector la Universitatea de Vest din Timişoara, a desfăşurat la Cefa o intensă muncă de cercetare, ea prezentând datele esenţiale care vor stau la baza monografiei Parcului Natural Cefa, în curs de redactare. Suprafaţa totală a parcului însumează 5.002 ha din care 700 ha sunt luciu de apă. Aici au fost identificate 1.021 specii de animale şi plante dintre care 118 strict protejate în Uniunea Europeană. Sigla parcului este stârcul de noapte, pasăre protejată prin lege şi pe care copiii veniţi la Cefa în tabere ecologice şi instructive au botezat-o „Nicty". Au fost identificate aici şase habitate, din care unul de interes prioritar pentru Uniunea Europeană (cel de „sărături panonice"). Aici trăiesc 39 specii de mamifere (16 protejate), 187 specii de păsări (77 protejate), 4 specii de reptile (una protejată), 11 specii de amfibieni (3 protejate), 34 specii de peşti (5 protejate), 98 specii moluşte şi insecte (11 protejate), 648 specii de plante (5 protejate).

În pădurea Rădvani trăiesc 15 specii de lilieci, toţi protejaţi, 24 specii de melci, 42 specii de insecte (8 protejate), 57 specii de păsări (9 protejate), 12 specii de mamifere (2 protejate) şi o colonie de aproximativ 800 de cuiburi de stârci şi egrete. Parcul se întinde pe raza comunelor Cefa (60%) şi Sânnicolau Român (40%).