Aproximativ 90 de cercetători din Moldova, Ucraina, Polonia, Ungaria, Belarus și România au participat ieri, în Cetatea Oradea, la deschiderea festivă a Școlii de vară cu tema „Explaining the EU’s Actorness and its Role in the Eastern Neighborhood of the EU”.

 

Șoala de vară își propune să ofere o analiză asupra rolului extern al Uniunii Europene și al impactului UE asupra zonelor din vecinătatea sa estică, în contexul marcat de criza ucraineană și de tensiunile existente între UE și Rusia.

„Întrebarea principală este cum putem construi poduri între țările noastre, în această regiune, în loc de granițe”, a spus, în deschiderea evenimentului, Mirela Mărcuț, asistent universitar în cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universității din Oradea. A urmat o sucintă prezentare a Facultății, făcută de Edina Mészáros și conferința introductivă susținută de Andrei Marga, fost Ministru al Educației Naționale, fost Ministru al Afacerilor Externe și fost Rector al Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

„În general, ne-am obișnuit să evităm problemele complicate dar trebuie să ne răspundem la întrebarea în ce fel de lume trăim acum și ce este de făcut în continuare. Contextul european este unul complicat. Avem războiul hibrid din Ucraina, Brexit, avem schimbări de optică a unor țări cu guverne noi, precum Italia sau viziunea diferită a Ungariei. Eu cred că Uniunea Europeană are nevoie de o reorganizare clară. Este o mare diferență între cum au gândit fondatorii această structură și cum arată ea astăzi. Vedem că democrația produce și sisteme autocrate iar specialiștii în economie spun că principalul pericol în rezistența și trăinicia Europei îl constituie inegalitățile economice, cu mențiunea că sărăcia în Germania este cu totul altceva decât în România sau în țările de la marginea Uniunii”, a spus, printre altele, Andrei Marga.

„Acțiunea de astăzi face parte dintr-un proiect European finanțat de acțiunea Jean Monnet, pentru rețele de cercetare, coordonat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din Oradea fiind partener alături de alte zece instituții din 6 țări, Belarus, Ucraina, Moldova, Polonia, Ungaria și România. La Oradea desfășurăm această școală de vară cu tematica „Parteneriatul estic între blocaj și revitalizare”, parte a proiectului care vrea să arate modul în care statele din estul europei pot să facă din țările vecine niște parteneri solizi pentru UE, și valorile Uniunii să fie transmise dincolo de frontiere. Participanții sunt toți cercetători și doctori în științe care, la rândul lor, vor fi viitori multiplicatori ai cunoștințelor, în țările lor. Proiectul a început în 2017 și se desfășoară până în 2020. Anul viitor va fi o școală de acest fel la Chișinău și apoi un forum mare la Minsk, în Belarus și o conferință mare de final, la Iași”, a spus decanul Ioan Horga.