Descoperire extraordinară pe un șantier arheologic din Toboliu, județul Bihor. Cercetările au scos la iveală rămășițele a trei locuințe din Epoca bronzului (1700 – 1550 î.Chr.)

 

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal a desfășurat, în perioada 12 iunie – 21 iulie 2023, în colaborare cu Institutul de Pre- și Protoistorie al Universității din Köln (Germania) și Institutul de Arheologie din Iași al Academiei Române, o nouă campanie de cercetări arheologice sistematice la Toboliu - „Dâmbul Zănăcanului”, județul Bihor.

„Investigațiile din acest an s-au concentrat pe așezarea secundară a locuirii de tip tell (locuire multistratificată, de lungă durată), aflată în acest punct. Cercetările au scos la iveală rămășițele a trei locuințe de suprafață, cu inventarul aferent (chirpici, fragmente ceramice și osteologice, unelte, vetre, gropi de provizii)”, anunță reprezentanții Muzeului Țării Crișurilor.

Potrivit acestora, pe baza artefactelor scoase la lumină, aceste locuințe se datează în perioada mijlocie a Epocii bronzului (1700 – 1550 î.Chr.). De asemenea, au fost prelevate probe de sol în vederea identificării resturilor de microfaună și paleobotanică cu scopul reconstituirii mediului ambiant, precum și pentru datarea cât mai precisă a descoperirilor prin metoda analizei de radiocarbon.

„Datorită complexității deosebite a acestor descoperiri, cercetările arheologice vor continua și anul viitor”, mai transmit reprezentanții muzeului.