Peste 2500 de spectatori au trecut pragul Szigligeti - Festivalul „Poimâine”, la ora bilanţului
Între 20-25 martie s-a desfășurat a VI-a ediție a Festivalului „Poimâine”. Evenimentul organizat de Teatrul Szigligeti a cuprins reprezentații ale celor mai importante trupe din Transilvania și din Ungaria, concerte, expoziții și mese rotunde cu creatorii de teatru.
Weekendul festivalului a fost caracterizat de un program divers: pe lângă spectacolele jucate cu casa închisă, a avut loc întâlnirea academiilor, premiera workshop-ului de creaţie, dar şi un concert. A patra zi a Festivalului „HolnapUtán” a început cu o masă rotundă cu participarea dramaturgilor debutanţi. Boros Kinga, redactoarea revistei „Színház” şi profesoară la Universitatea de Arte Târgu Mureş, i-a întrebat pe invitaţii Sényi Fanni şi Lovassy Cseh Tamás despre procesele de creaţie, ierarhii, dar şi diferitele aspecte ale activităţii unui dramaturg. Vineri, 23 martie, programul festivalului a continuat cu două spectacole. De la ora 17.00, Teatrul Vörösmarty a prezentat „Leonce şi Lena”, despre care regizorul Kovács D. Dániel a spus următoarele: „Cel mai mult m-a interesat faptul că aceşti tineri încearcă să se răscoale prin a-şi băga capul în nisip sau prin a evada din lume, lucru pe care îl observ de multe ori şi în cazul meu sau al celor apropiaţi mie”. Teatrul Tamási Áron ne-a adus comedia de Goldoni, „Gâlcevile din Chioggia”. „Inocenţa anilor 1960-70-80 se regăseşte în acest text scris cu mai multe sute de ani în urmă. Iubirea de viaţă care-i caracterizează pe aceşti oameni vine în contradicţie cu sistemul de valori al zilelor noastre, iar pe mine m-a interesat foarte mult speranţa şi inima” - a spus regizorul Sardar Tagirovsky. Publicul a aplaudat spectacolul în picioare.
A cincea zi a festivalului a fost dedicată debutanţilor. De la ora 12.00, Boros Kinga a discutat cu regizorii spectacolelor invitate, adică Horváth Anna, Székely Kriszta, Tasnádi-Sáhy Péter, Botos Bálint, Györfi Csaba şi Sardar Tagirovsky, care au vorbit despre greutăţile de la început de carieră, dar şi despre modul lor specific de a lucra.
Tot sâmbătă a avut loc şi premiera spectacolului realizat în urma workshop-ului de creaţie. Pe durata evenimentelor, oaspeţii Teatrului Szigligeti au fost 16 studenţi la teatru din toată Transilvania. O parte dintre ei au scris blog-ul festivalului (articolele semnate de Sebesi István, Becsey-Imreh Noémi şi Brassai Eszter sunt publicate pe szigligeti.wordpress.com), iar un alt grup a lucrat, împreună cu doi concurenţi ai concursului de regie din cadrul proiectului „dráMÁzat”, studenţii la regie Abai Szabó Tamás şi Bélai Marcel, la o adaptare cu totul deosebită după „Visul unei nopţi de vară”. În performance-ul de sâmbătă, participanţii au vorbit despre frumuseţile şi greutăţile procesului de a deveni artist, folosind scena muncitorilor.
În această zi, publicul a fost invitat să urmărească două versiuni ale piesei „Cum vă place”. Seria adaptărilor după Shakespeare a fost deschisă de studenţii în anul trei ai UBB Cluj, Facultatea de Teatru şi Televiziune, după care au urmat tinerii de la Academia de Teatru şi Film de la Budapesta. „Cred că această prospeţime şi creativitate care există la academie se poate transfera foarte uşor şi la alte teatre” - a spus regizorul Vidnyánszky Attila jr.
Ultimul moment al serii a fost concertul celor de la Columbo’s Wife. În ultima zi de festival a avut loc „Romeo şi Julieta”, un spectacol al studenţilor de la UBB, respectiv unul dintre cele mai apreciate spectacole ale anului trecut din Ungaria, „Nora”, prezentat de Teatrul Katona József din Budapesta.
La cele 26 de evenimente ale festivalului au participat peste 300 de invitaţi din două ţări, dintre care peste 70 au fost studenţi. Numărul participanţilor la spectacole şi evenimente a fost aproape 2500.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.