PNRR. Reabilitare a 9 şcoli şi grădiniţe şi a 15 blocuri - Proiecte în valoare de 26 milioane euro
Municipalitatea orădeană va depune proiecte pentru reabilitare energetică a clădirilor în care funcţionează nouă unităţi de învăţământ şi a 15 blocuri de locuinţe. Finanţarea, în valoare totală de peste 26 milioane euro, va fi asigurată prin PNRR.
S-au deschis axele de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), una dintre ele având în vedere renovarea și eficiența energetică a clădirilor. Pe partea de eficiență energetică vor putea fi finanțate două tipuri de clădiri: publice și private.
Primarul Florin Birta a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că județul Bihor are rezervat în PNRR o sumă de aproximativ 26,8 milioane de euro pentru reabilitarea clădirilor publice.
„La nivelul municipiului Oradea am stabilit că în această primă fază vom depune proiecte pentru 9 unități de învățământ din oraș. Este vorba despre cele două clădiri ale Colegiul Național Iosif Vulcan, Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Liceul Teoretic Lucian Blaga, Liceul Teoretic German Friedrich Schiller, Școala Gimnaziala Oltea Doamna, Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu, Școala Gimnazială Octavian Goga, Grădinița nr. 41, Grădinița Nr. 52 și Creşa Nr. 3. Valoarea cumulată a acestor proiecte este de aproximativ 20 de milioane de euro, fără TVA. Valoarea eligibilă a lucrărilor reprezintă aproximativ 15 milioane de euro. Pentru că eligibilitatea ghidului de finanțare ne permite o valoare maximă de 440 euro/mp, diferența va fi suportată de municipiul Oradea”, a precizat primarul Florin Birta.
Pentru reabilitarea acestor clădiri publice, Primăria Oradea își asumă o cofinanțare de 5 milioane de euro, până la asigurarea cotei de 20 de milioane de euro. Florin Birta a anunţat, însă, că municipalitatea va pregăti proiecte similare şi pentru alte instituţii de învăţământ, care vor fi depuse în cazul în care restul sumei alocate judeţului nu va fi solicitată în totalitate de celelalte unităţi administrativ-teritoriale. Primarul Oradiei a precizat că ghidul de finanţare impune ca la fiecare 2.500 de mp reabilitați trebuie implementată o stație de încărcare electrică în valoare de 25.000 de euro, fără TVA. Raportat la cele nouă unităţi de învăţământ ce vor fi reabilitate, Oradea trebuie să amenajeze 19 staţii de încărcare pentru autoturisme electrice.
În ceea ce priveşte lucrările ce vor fi efectuate, acestea vor consta în creșterea eficienței energetice, reabilitarea termică a fațadelor, acoperișului și subsolului, înlocuirea tâmplăriei, instalații termice și electrice eficiente din punct de vedere energetic, gestionarea inteligentă a energiei.
Proiecte pentru reabilitarea a 15 blocuri
În ceea ce priveşte clădirile rezidenţiale private, municipalitatea are în vedere reabilitarea a 15 imobile, situate, în principal, pe bulevardul Dimitrie Cantemir, pentru că acesta se află în proces de modernizare. „Valoarea totală a lucrărilor la aceste blocuri se ridică la aproximativ 30,3 milioane de lei, aproximativ 6 milioane de euro. Prin ghid avem o sumă stabilită la 200 de euro/mp pe care o va suporta finanțatorul. Vom încerca să ne încadrăm în această sumă, cel puțin din punct de vedere al construcției, documentațiile, probabil, le vom suporta pe partea de eligibilitate, iar dacă în urma licitației care va avea loc prețul va depăși 200 de euro, vom avea discuții cu asociațiile de proprietari pentru suportarea acestor sume de bani în cotă parte cu Primăria”, a precizat primarul Florin Birta.
Blocurile propuse spre finanțare sunt următoarele: Bloc D21 - str. Dimitrie Cantemir nr. 21; Bloc D23 - str. Dimitrie Cantemir nr. 23; Bloc D31 - str. Dimitrie Cantemir nr. 31; Bloc U25 - str. Dimitrie Cantemir nr. 25; Bloc U27 - str. Dimitrie Cantemir nr. 27; Bloc U35 - str. Dimitrie Cantemir nr. 35; Bloc U37 - str. Dimitrie Cantemir nr. 37; Bloc C39 - str. Dimitrie Cantemir nr. 39; Bloc C41 - str. Dimitrie Cantemir nr. 41; Bloc PB3 - str. Lugojului nr. 9; Bloc PB5 - str. Lugojului nr. 11; Bloc D49 - str. Dimitrie Cantemir nr. 49; Bloc D51- str. Dimitrie Cantemir nr. 51; Bloc U45- str. Dimitrie Cantemir nr. 45; Bloc U47- str. Dimitrie Cantemir nr. 47.
Lucrările vizează în principal lucrări de creștere a eficienței energetice: reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, reabilitarea termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, reabilitarea și modernizarea instalațiilor de iluminat în clădiri.
La fel ca în cadrul eficienţei energetice a clădirilor publice, şi în cazul blocuirilor trebuie amplasate staţii pentru încărcarea maşinilor electrice. În acest caz, se are în vedere 12 stații.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.