Inginerul chimist Carmen Liliana Lezeu, președinta Asociației Sântandrei Metropolitan Area, a prezentat marți, într-o conferință de presă, soluțiile concrete ce trebuie aplicate pentru ca ferma Nutripork din Ioșia să nu mai polueze.

 

Carmen Lezeu s-a referit, în principal, la dimensionarea fermei la un număr de sub 1.000 de capete, întrucât numai în acest fel va fi respectat Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 119/2014, iar impactul asupra mediului și sănătății va fi redus.

Potrivit inginerului chimist, dacă ferma are o capacitate de peste 2.000 de capete se impune existenta unei stații de epurare a apelor uzate, monitorizarea permanentă a emisiilor în aer, elaborarea unui plan de monitorizare și limitare a emisiilor de substanțe chimice din procesul de fermentație, un „Plan de gestionare a mirosurilor”, iar pentru a evita poluarea solului prin împrăștierea dejecțiilor pe sol este necesar controlul periodic al calității solului.

Dacă ferma are o capacitate de 10.000 de porci, este posibilă și fezabilă o stație de biogaz. În opinia sa, prezența fermelor cu capacități mari de creștere intensivă a animalelor în apropierea localităților cu densitate mare de populație duce la o expunere a mediului și a sănătății oamenilor cu efecte negative pe termen lung, în unele situații chiar ireversibile.

În prezent, concentrațiile de nitriți din sol în zona Oradea-Sântandrei depășesc valorile maxim admise, ajungând la 90 mg/l (valoarea maximă admisă fiind 50 mg/l ). Emisiile de hidrogen sulfurat din aer nu sunt monitorizate nici acum și nici pe viitor nu este prevăzută monitorizarea lor. Nu se efectuează analize de sol din punct de vedere bacteriologic și nici nu sunt prevăzute pentru viitor. 

„M-aș fi așteptat ca și cei de la DSP, medici fiind, să-și expună mult mai clar punctul de vedere. Din punct de vedere al sănătății oamenilor și al efectelor acestor substanțe asupra oamenilor. Sunt studii făcute despre modul în care aceste substanțe chimice influențează organismul și despre modul în care ne afectează sănătatea”, a spus Carmen Lezeu la conferința de presă.

„Legea 278, care a apărut în 2013, ne permite să spunem NU! emiterii unei autorizații pentru că ne deranjează. Și dacă venim în susținere și cu date tehnice, atunci nu se va întâmpla, pentru că Legea 278 pe 2013 ne dă acest drept, nouă, populației afectate, să spunem „Nu!”. Dacă s-ar lua o decizie, în urma dezbaterii publice, peste voința noastră, noi, persoane fizice sau ONG-uri, putem ataca în contencios acea decizie”, a menționat Lezeu.

Noua șefă APM Bihor, Olimpia Mintaş, este unul dintre administratorii firmei Acormed, specializată în consultanţă şi evaluări de mediu. Concret, Mintaș este evaluator şi expert în mediu tocmai la firma pe care Nutripork a ales-o să-i facă evaluarea de mediu în vederea reautorizării.

„Sper că nu doamna Mintaș va lua o decizie în acest caz. Până la dezbaterea publică mai sunt vreo 20 de zile. Nu este firesc ca un om care a întocmit un raport tehnic să se autoevalueze. La ora actuală, este o situație destul de delicată care afectează orașul”, a mai spus inginerul chimist.

 „În Sântandrei, jocurile sunt făcute pentru următorii 7 ani. Să vedem ce se va întâmpla în continuare, pentru că, dacă vom fi deranjați foarte tare de mirosuri, probabil vom mai înainta documente către APM Bihor, pentru revizuiri. Vom urmări ce se întâmplă!”, a menționat Lezeu.

Cristian Rusu, președintele USR Bihor, a precizat că poluarea de la ferma Nutripork este o situație cu care orădenii se confruntă de câțiva ani.

„Mirosurile nu au apărut de ieri, pentru că, de câțiva ani, tot despre asta discutăm. Dacă nu ne trezim acum, în următorii zece ani vom muri din cauza mirosului, cu atât mai mult cu cât Nutripork doresc dublarea capacității față de ce au acum”, a declarat Rusu.

Joi, 2 noiembrie, de la ora 19.00, la Kosher (Oradea, strada Crinului nr.2), va avea loc o dezbatere publică organizată de USR Bihor privind calitatea aerului și disconfortul olfactiv din Oradea. Toți cei implicați sau interesați de acest subiect sunt invitați la eveniment.