Ungaria a anunțat că oferă 50 de locuri în secțiile de Terapie Intensivă pentru bolnavii Covid-19 din România. Primii 10 pacienți au fost transferați ieri, 14 octombrie. Cinci dintre ei au ajuns la Oradea pe calea aerului, după care au fost transportaţi de ambulanţe SMURD la Debreţin.

Ministerul Sănătății a anunțat că ieri a început transferul primilor pacienți infectați cu SARS-Cov-2, aflați în stare critică, în Ungaria. Este vorba de 10 bolnavi, 8 internați la București și 2 la Timișoara. Potrivit Ministerului Sănătății, 8 dintre pacienți au fost internați în UPU din unități sanitare din București și 2 din Timișoara. „Aceștia sunt în stare stabilă, sunt transportabili și necesită asistență medicală de specialitate într-o secție de anestezie-terapie intensivă”, menţiona Ministerul Sănătăţii.

Din cei 10 bolnavi, 5 au ajuns în centrul universitar Szeged, iar ceilalți 5 în centrul universitar Debreţin.

„Transferul pacienților din zona de graniță se realizează pe cale terestră, iar transferul pacienților din București se efectuează atât pe cale terestră, cât și pe cale aeriană. Pe parcursul transportului, pacienții vor fi monitorizați de echipe medicale complexe”, mai menţiona MS. Astfel, aseară, un avion Spartan cu 5 pacienți cu Covid-19 din București a aterizat pe Aeroportul din Oradea. Ei au fost preluați de ambulanțe SMURD și transportați la Debrețin.

„Mulțumim vecinilor noștri pentru colaborare și sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care trebuie să ne bucurăm. Și noi, la rândul nostru, am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea. În Ungaria vom transfera 50 de pacienți aflați în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged și Debreţin”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.