Proiect de art-terapie la liceul din Suplac - Zile colorate
Ce poate fi mai frumos ca fericirea de pe chipul unui copil? Înțelegând că fericirea unui copil de acum se poate proiecta și în viitorul lui de adult, ar trebui să ne folosim de această cheie și să-i ajutăm să evolueze cât mai armonios, să le cultivam dragostea pentru frumos și simțul artistic, să râdem, să cântam cu ei, să dansăm, să facem glume, să chicotim cu ei, să le transmitem o energie pozitivă și armonioasă.
Cea mai sigură cale spre inima unui copil este să petreci timp cu el. Pornind de la aceste premise, în perioada octombrie-martie, la Liceul Tehnologic Nr.1 Suplacu de Barcău, s-a desfășurat un atelier de art-terapie, numit „Zile colorate”, inițiat de consilierul școlar Olimpia Dragoș și prof. documentarist Brândușa Chira. Întâlnirile au avut loc săptămânal, cu 65 de elevi din clasele 0-IV. Art terapia este modul subtil de a ajunge la sufletul copilului, de a vedea dincolo de aparențe, de a vedea dincolo de deficiență, de absență, de tăcere. Este o formă de educație, o metodă ideală pentru relaxare, de rezolvare naturală a problemelor. Astfel, prin pictură, dans, teatru, modelaj, meditații, jocuri în grup, activități de gestionare a emoțiilor, controlul furiei, munca în grup și tehnici de comunicare asertivă, copiii și-au dezvoltat creativitatea, au socializat, iar beneficiile în plan cognitiv, intelectual și afectiv-emoțional au fost semnificative. Întâlnirile au fost pline de veselie, culoare, energie și voie bună. La finalul proiectului, am avut o întâlnire cu părinții copiilor, pe data de 14 martie, pentru a le prezenta activitatea noastră, o piesă de teatru cu fiecare grupă și lucrările realizate de copii. Întâlnirea a fost minunată, plină de emoții, veselie, gânduri bune și voci de copii fericiți.
Proiectul, pornit cu resurse proprii, s-a numărat printre câștigătorii programului „Bursa Talentelor”, primind astfel finanțare, încurajare și susținere din partea Fundației Comunitare Oradea și a sponsorilor care au crezut în visul nostru: Eberscpaecher, Ecojour, Madrugada, Decitex Ro, Celestica Romania, Optione, Sema Express, Consult Center, Asociația Părinților și Profesorilor „PROEDUCAȚIE” GRI Suplacu de Barcău și alți șapte donatori individuali.
Datorită generozității acestora, proiectul va continua cu încă o grupă de 40 de elevi, până în iunie 2018.
Brîndușa CHIRA
Comentarii
Nu există nici un comentariu.