Guvernul a discutat, ieri, în primă lectură, un proiect de Ordonanță de urgență pentru subvenționarea consumului de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.

 

Documentul, consultat de Economedia, arată că Guvernul va acorda o subvenție de 25% la factura de gaze și o compensație calculată ca diferență între prețul mediu și cel minim din piață, la energie electrică, doar anumitor categorii de consumatori, aleși în funcție de energia consumată.

„Având în vedere situația din sistemul energetic național determinată de creșterea prețului la energie electrică și gaze naturale la nivel internațional, precum și efectele provocate de aceste creșteri pentru populația României, este necesară reglementarea unui mecanism de compensare pentru perioada noiembrie 2021- martie 2022, astfel încât prețurile la energie electrică și gaze naturale plătite de către consumatorul casnic să nu conducă către sărăcie energetică; Întrucât menținerea unui nivel de trai al populației care să suporte costurile minime ale subzistenței include și creearea condițiilor de suportabilitate a utilităților aferente locuinței, iar acest deziderat nu poate fi atins în condițiile actuale ale creșterilor majore ale prețurilor la facturile de energie electrică și gaze naturale”, arată proiectul de ordonanță.

Astfel, pentru sprijinirea consumatorilor casnici în sezonul rece 2021-2022 se stabilește o schema de acordare a unei subvenții lunare pentru plata prețului final aferent consumului de energie electrice și gaze naturale pentru lunile noiembrie 2021 - martie 2022, diferența de preț final acordată drept subvenție urmând a fi suportată de la bugetul de stat, prin compensări ale furnizorilor de energie electrică și gaze naturale.

Consumatorii casnici de energie electrică și gaze naturale beneficiază de această subvenție în situația în care se încadrează în limitele de consum prevăzute și dacă nu beneficiază de subvenția acordată pentru consumatorul vulnerabil.

Subvenția acordată consumatorului casnic va fi consemnată/cuprinsă în factura emisă de furnizorul de energie electrică/gaze naturale, urmând ca acesta să beneficieze de o compensare în condițiile prezentei ordonanțe de urgentă.

18 bani/kWh

Consumatorii casnici vor primi o subvenție de 18 bani/kWh la factura de energie electrică, iar factura de gaz va fi compensată în proporție de 25%, a anunțat la finalul ședinței de Guvern ministrul Energiei Virgil Popescu.

În cazul energiei electrice, subvenția se adresează celor ce consumă lunar între 30 și 200 kWh, a precizat ministrul.

Beneficiari vor fi peste 5 milioane de gospodării în cazul energiei electrice și 3,6 milioane de gospodării în cazul gazelor naturale.

Guvernul a avut miercuri o discuție despre prețurile la electricitate și gaze. „Sunt mai multe variante, vom lua o decizie săptămâna viitoare”, a spus prim-ministrul.