În aceste zile de vacanță, vizitatorii sunt invitați în Cetatea Oradea, la secția Muzeului Orașului Oradea, să vizioneze filmul documentar „Locuri ale memoriei: Lagărul, Securitatea și Penitenciarul Oradea”.

Filmul urmărește aducerea în spațiul public a unor informații mai puțin cunoscute despre dimensiunile represiunii politice din județul Bihor, în perioada anilor 1945-1989. În cadrul documentarului, actrița Anda Tămășanu spune povestea celor trei centre de recluziune din Oradea: Lagărul de Internați nr. 1 din Cetate, Securitatea din Oradea (strada Republicii și strada Dunărea) și Penitenciarul Oradea (Parcul Traian).

Filmul documentar a fost realizat de dr. Cristina Liana Pușcaș. 

Totodată, publicul secției Muzeului Orașului Oradea poate vizita și expoziția „Locuri ale memoriei: Lagărul din Cetatea Oradea”. În cadrul expoziției este prezentată scrisoarea unui etnic german, Andreas Dittrich, descoperită în cursul anului 2010 în zidăria corpului G din Cetatea Oradea. Scrisoarea a fost protejată de o bucată de ziar de limba maghiară, din luna august a anului 1947.

Ambele documente sunt incluse în Registrul pentru evidenţa analitică a bunurilor culturale - Secția Muzeul Orașului Oradea, ele fiind supuse unui proces de restaurare înainte de a fi expuse, operațiune de care s-a ocupat Oana Pitic-Băruța, restaurator la Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal.

În Cetatea din Oradea, la finele celui de al Doilea Război Mondial, a funcționat Lagărul de Internare nr. 1. Pe lângă sași și șvabi, în lagărul orădean au mai fost încarcerați soldați proveniți din Wehrmacht și SS, cei bănuiți că ar fi avut legătură cu Mișcarea Legionară, respectiv cei care au încercat fraudulos să treacă granița, contrabandiști sau repatriați.

În perioada 3-7 ianuarie, Muzeul Orașului Oradea poate fi vizitat în intervalul orar 9.00-17.00.