Sistemul medical din Bihor s-a îmbunătățit considerabil în ultimii ani. Un pas important l-a constituit proaspăt finalizatul proiect IPHEALTH RO-HU 449, un proiect prin care au fost dotate cu aparatură performantă 4 spitale din județ și Spitalul Județean, alături de ISU Bihor, Salvamont Salvaspeo Universitatea din Oradea și Spitalul „Gróf Tisza István” din Berettyóújfalu, Ungaria.

Sala mare a Consiliului Județean Bihor a găzduit luni, 18 decembrie, conferința de final a proiectului IPHEALTH RO-HU 449. Conferința a fost susținută de vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, managerul Spitalului Județean de Urgență Bihor, Gheorghe Carp, șeful UPU-SMURD Bihor, Hadrian Borcea, și directorul Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan.

Au fost prezenți partenerii proiectului: primarul orașului Aleșd, Ioan Todoca, primarul municipiului Marghita, Marcel Sas-Adăscăliții, primarul municipiului Salonta, Török László, prodecanul Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea, Annamaria Pallag, și reprezentanți ai spitalelor din județ.

„Un proiect valoros atât prin prisma sumelor investite, 13 milioane de euro, cât mai ales prin valoarea beneficiilor pe care cei aproximativ 700.000 de cetățeni de o parte și de alta a graniței le vor avea.  A fost un proiect extrem de complex și reprezintă un rezultat al unei colaborări foarte bune în plan instituțional”, a declarat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Una dintre cele mai mari realizări ale acestui proiect este introducerea de tehnologii precum telemedicina, cu scopul de a oferi îngrijiri de urgență permanente, facilitând localizarea, diagnosticarea și tratarea rapidă a pacienților.

„Proiectul a început în urmă cu 6 ani când s-a stabilit ca toate spitalele din județ din proiect (Aleșd, Marghita, Salonta, Beiuș) să achiziționeze aceeași aparatură. Uitându-ne în urmă, ne dăm seama că a fost un pas premergător întemeierii unui consorțiu de spitale. O parte din bani au mers spre achiziționarea unui aparat de telemedicină care să facă legătura între spitale. Două aparate au fost foarte importante pentru Spitalul Județean, un Computer Tomograf și un Scintigraf. A fost achiziționată și o ambulanță pentru Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul Județean. La ora actuală avem 6 CT-uri la Spitalul Județean ceea ce ne ajută foarte mult în lucru cu pacienții”, a spus, printre altele, Gheorghe Carp.

Sistemul de telemedicină este important pentru că asigură un nivel ridicat de asistență medicală în toate zonele județului.

„Aceasta a fost adevărata miză a proiectului. Să putem consulta și diagnostica un pacient oriunde s-ar afla el. Nu există niciun județ care să aibă un astfel de sistem” a spus șeful UPU-SMURD medicul Hadrian Borcea care a recunoscut că este un doar un început prin care se dorește schimbarea practicii și mentalității medicilor din județ. Asta pentru că, deși au la dispoziție acest sistem, nu toți medicii se folosesc de experiența și expertiza colegilor.

Un obiectiv important al proiectului a fost îmbunătățirea serviciilor medicale în zona montană a județului, prin construirea a două centre medicale de urgență în Padiș și Stâna de Vale. Aceste centre, sub coordonarea Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor, sunt echipate cu autovehicule de teren, vehicule de transport pentru intervenții, și echipamente medicale destinate acordării primului ajutor și imobilizării pacienților în vederea transportului. De asemenea, au fost achiziționate echipamente de comunicații, navigație și IT, precum și echipament tehnic specializat pentru intervenții de salvare montană și speologică.

„Fără implicarea Consiliului Județean nu se poate realiza nimic. Cu ajutorul lor am reușit să avem o rețea de baze de salvare montană bine dotate. Au fost achiziționate echipamente medicale și s-a înnoit parcul auto și cel de utilaje speciale”, a spus Pinter Istvan, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo Bihor.

 

Dotări de nivel european

S-a avut în vedere îmbunătățirea serviciilor medicale și prin achiziționarea de echipamente medicale de căutare-salvare, donate în mod gratuit către ISU „Crișana” Bihor.

În folosința Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor, Consiliul Județean a realizat următoarele: două centre medicale de urgență dotate și echipate, la Padiș și Stâna de Vale, 4 mașini de teren 4×4 și 12 seturi de haine de protecție utilizate în salvarea montană. În folosința Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” au fost achiziționate: o autospecială de căutare și salvare, o autospecială pentru stingerea incendiilor forestiere, materiale pentru descarcerare și intervenții subacvatice, o dronă de căutare și salvare, două camere video cu termoviziune – infraroșu, 5 defibrilatoare automate externe, 10 kituri de căutare și salvare, două monitoare pacient cu defibrilator, două baloane și un turn de iluminare.

Primăria Municipiului Oradea a derulat procedurile de achiziție pentru sistemul de telemedicină inter-spitalicească cu componentele aferente, precum și Sistemul PACS. Acestea au fost folosite de partenerii proiectului prin instalarea, funcționarea și operarea acestora în cadrul spitalelor aflate în administrarea UAT-urilor din Beiuș (pentru Spitalul Beiuș), Marghita (pentru Spitalul Municipal „Dr. Pop Mircea”), Aleșd (pentru Spitalul Orășenesc Aleșd), Salonta (pentru Spitalul Municipal din Salonta) și Oradea (pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență și Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu Oradea”), plus Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Bihor.

Pe lângă acestea, Primăria Oradea a mai achiziționat: două Laringoscoape video cu ecran LCD și stocare de date, pentru a fi folosite de Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, un Computerul Tomograf cu 128 slice-uri, pentru a fi folosit de Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, 10 paturi electrice pentru ATI, pentru a fi folosite de Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, în scopul de a îmbunătății condițiilor din secția ATI, Sistemele Angio CT și IMAGISTIC SPECT CT, pentru a fi folosite de Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, cu scopul de a echilibra inegalitățile în domeniul oncologiei la nivelul județelor Bihor și Hajdu – Bihar, două aparate radiologice digitale – unul pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea și unul pentru Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea – o ambulanță echipată în vederea scurtării timpului de intervenție al personalului medical pentru cazurile de urgență.

Pentru Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea s-a realizat construirea și dotarea unui centru de formare continuă de abilități practice, cu următoarele module de pregătire și formare: Modulul Anatomie (atlas de anatomie, anatomie patologică, disecție virtuală, ortopedie, traumatologie etc); Modul ATI (simulator manevre resuscitare, intubare, defibrilare, tratament etc); Modul Discipline Chirurgicale (exersarea manevrelor de chirurgie laparoscopică); Modul Endoscopie (simulator proceduri endoscopice); Modul Ecografie (simulator proceduri ecografice); Modul Medicină Dentară (masă de lucru, fantom pentru exersare studenți, rezidenți).

În Municipiul Marghita, Municipiul Salonta, Orașul Aleşd şi Municipiul Beiuş au fost achiziţionate, pentru spitalele locale, câte două aparate de ecografie şi câte un aparat de radiografie digitală.

Partenerul din Ungaria, Autoguvernarea Locală Berettyóújfalu a dotat cu echipamente medicale un centru medical de recuperare și reabilitare pentru pacienţi, în cadrul spitalului „Gróf Tisza István”.

Proiectul „Integrated project for sustainable development in the mountain area of Bihor County, improvement of access and development in health care services in case of medical interventions for emergency situations” (acronim IPHEALTH), a fost realizat de Consiliul Județean Bihor, ca lider, și partenerii din România: Primăria Municipiului Oradea, Primăriile Aleșd, Beiuș, Marghita și Salonta, Universitatea Oradea, prin Facultatea de Medicină și Farmacie, Salvamont Bihor, ISU „Crișana” Bihor, alături de partenerii din Ungaria, respectiv Autoguvernarea Berettyóújfalu și Spitalul „Gróf Tisza István”. Proiectul a fost finanțat prin Programul Interreg V-A România – Ungaria 2014-2020 și a avut o valoarea totală de puțin peste 13 milioane de euro, din care 10.7 milioane de euro au provenit din FEDR.