Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind întărirea autorităţii poliţistului. Una dintre măsurile propuse se referă la mărirea amenzii pentru persoana care refuză să se legitimeze la solicitarea organelor de ordine publică de la maximum 500 de lei la maximum 1.500 de lei. De asemenea, persoana dusă la secţia de poliţie pentru verificare poate pleca după 24 de ore, chiar dacă nu i-a fost stabilită identitatea, această măsură având până acum doar caracter administrativ.

Proiectul de lege a fost prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă, de conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor. Măsurile propuse vin inclusiv pentru că, în primele şase luni ale anului 2017, numărul faptelor de ultraj săvârşite asupra personalului Ministerului a crescut cu aproape 22 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În plus, Ministerul consideră că se ajunge la un conflict între cetăţean şi poliţist din cauza necunoaşterii procedurilor legale. Procedurile de legitimare, de încătuşare sau de conducere la secţie pe care le fac poliţiştii sunt norme interne în prezent, însă vor fi introduse în texte de lege.

„Practic, procedurile poliţieneşti vor fi introduse în lege. În România este obligatorie cunoaşterea legii, nu a normelor interne sau a unor ordine de ministru. Tot în lege vor fi inserate şi drepturile cetăţeanului. Este un pas important, care se face în interesul cetăţeanului şi pentru creşterea gradului de siguranţă, dar şi creşterea încrederii populaţiei în poliţie”, a menţionat, ieri, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, comisarul şef Alin Haniş. Astfel, potrivit proiectului de lege, limitele amenzii pentru refuzul persoanei de a se legitima vor creşte de la 100 - 500 de lei la 500 - 1.500 de lei. De asemenea, va fi incriminată încălcarea repetată a legii, prin ignorarea avertismentelor poliţiei, fiind vizate faptele antisociale, care creează dinsconfort social. „Nu se poate ca un cetăţean să streseze jumătate din cartier, dând muzica la maxim, de exemplu. Noi până acum nu aveam prea multe pârghii legale. Puteai să îl amendezi de 20 de ori într-o noapte. De acum va fi considerată infracţiune”, a mai precizat inspectorul şef Alin Haniş. Tot potrivit proiectului, va fi considerată infracţiune şi folosirea cuvintelor sau expresiilor jignitoare sau obscene, în public, împotriva unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflat în timpul lucrului. O altă măsură propusă este ca persoana care este dusă la secţie pentru verificare să poată pleca după 24 de ore, chiar dacă nu i-a fost stabilită identitatea. Poliţistul va avea şi obligaţia de a întocmi un rapot scris care se înregistrează în evidenţele unităţii de poliţie. O copie a acestui raport va fi oferit persoanei în cauză sau reprezentantului legal. Raportul trebuie să conţină motivele conducerii persoanei la secţie, măsurile realizate cu această ocazie, modalitatea de exercitare a drepturilor ca urmare a aducerii la cunoştinţă, rezultatul controlului corporal, al bagajelor şi al vehiculelor, dacă au fost utilizate mijloace de constrângere, prezenţa unor urme vizibile de violenţă la momentul legitimării şi al finalizării verificărilor, ora începerii şi finalizării verificării situaţiei persoanei şi luării măsurilor legale.

 

Pătrundere în locuinţă, fără mandat

Şeful IPJ Bihor a ţinut să sublinieze că nici controlul corporal, nici controlul vehiculului nu sunt percheziţii. În privinţa raportului ce ar urma să fie întocmit de poliţişti, comisarul şef a precizat că şi în prezent se întocmesc acte, dar fără ca cetăţeanului condus la secţie, spre exemplu, să i se înmâneze o copie. „Şi până acum se întocmeau acte. De acum încolo va primi o copie şi cetăţeanul, iar dacă are nemulţumiri se poate adresa instanţei. În plus, în cazul în care o instanţă constată că anumite măsuri au fost abuzive, poliţistul va putea fi tras la răspundere pentru abuz în serviciu”, a subliniat Haniş. În ceea ce priveşte exercitarea obligaţiei de a înlătura pericolele, poliţistul va avea dreptul de a pătrunde într-o locuinţă sau în orice alt spaţiu delimitat fără mandat, dacă sunt indicii că în locuinţă există o persoană în pericol, autorul unei infracţiuni flagrante comisă prin folosirea unei arme ori substanţe explozive, narcotice sau paralizante, prin violenţă, ori de către o persoană mascată sau deghizată sau se află autorul unui act terorist. Cu toate acestea, înainte de a pătrunde, poliţistul are obligaţia de a raporta despre aceasta, iar după înlăturarea pericolului ori prinderea autorului infracţiunii, trebuie să iasă din spaţiul respectiv fără a face percheziţii. De asemenea, poliţistul va realiza, la final, un raport scris, pe care, la cerere, îl oferă în copie persoanelor cărora le aparţine sau care folosesc spaţiul. Proiectul de lege mai prevede că poliţistul are dreptul să folosească forţa fizică, procedee de autoapărare sau lovituri, cătuşe sau alte mijloace adecvate de imobilizare, mijloace neletale, precum arme cu bile de cauciuc sau dispozitive cu electroşocuri, arme albe şi de foc, mijloace adecvate sau, după caz, vehicule, pentru oprirea forţată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spaţii închise în care se găsesc persoane şi bunuri, ori pentru înlăturarea unor obstacole, însă toate acestea se fac după avertizarea prealabilă asupra utilizării acestora şi după acordarea timpului necesar persoanei pentru a se conforma solicitărilor. „Nu ne dorim să afectăm în vreun fel sănătatea sau viaţa cuiva. Toate aceste măsuri se vor lua doar atunci când va fi strict necesar şi doar dacă am epuizat celelalte mijloace”, a menţionat şeful IPJ Bihor. Proiectul de lege se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne începând de joi. Cei interesaţi pot transmite propuneri şi idei în termen de 20 de zile, pe adresa de mail dgj_transparenta@mai.gov.ro.