Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, și cei doi vicepreședinți, Mircea Mălan și Călin Gal, au susținut joi, 21 octombrie, o conferință de presă, la un an de la preluarea conducerii instituției.

„E o chestiune de respect pentru cetățenii județului Bihor, ca, la un an de activitate, să prezentăm un raport cu ceea ce s-a făcut, în cursul acestui an, în Consiliul Județean Bihor”, a anunțat Ilie Bolojan, în deschiderea conferinței de presă.

În principal, activitatea din ultimul an a fost concentrată în patru mari direcții: eficientizarea activității în Consiliul Județean Bihor și în instituțiile subordonate, încheierea unor parteneriate pentru dezvoltare, continuarea, deblocarea și relansarea proiectelor preluate de la fosta administrație și inițierea unor proiecte noi cu fonduri europene în infrastructură, turism, mediu și cultură.

Potrivit președintelui CJ Bihor, o direcție importantă, încă din primele luni, a fost aceea de a eficientiza instituțiile din subordinea CJ Bihor, astfel încât s-au făcut reduceri importante de personal, s-au reorganizat instituții și s-au eliberat spații excedentare.

„În general, în toată această perioadă, am avut ca prioritate să cheltuim cât mai judicios banii bihorenilor...”, a punctat Bolojan.

Președintele CJ Bihor a menționat că a doua direcție importantă a fost derularea proiectelor preluate de la vechea administrație și deblocarea lucrurilor acolo unde erau blocate, precum și relansarea acestor proiecte, astfel încât banii câștigați (prin proiecte europene, prin PNDL), să fie puși în practică.

„A treia direcție importantă a fost să colaborăm cu partenerii noștri, pentru a fructifica orice fel de oportunitate, astfel încât noi proiecte de investiții în domeniul infrastructurii, mediului, turismului și cel cultural să fie derulate în județul Bihor”, a mai precizat președintele CJ Bihor.

 

Economie de 6 milioane de euro

Potrivit conducerii CJ Bihor, eficientizarea activității se traduce într-o economie anuală de șase milioane de euro, rezultată din restructurările de personal și reducerea cheltuielilor de funcționare.

„Este clar că, atunci când am preluat activitatea CJ Bihor, și pe strategia pe care am avut-o pentru acest an și pentru viitorul mandat, a trebuit, în primul rând, să ne bazăm pe o gândire cât se poate de deșteaptă legată de finanțare”, a spus Călin Gal la conferința de presă, adăugând că „la baza oricărei investiții stau bugete financiare solide, bine racordate la realitate”.

„În primă fază, am avut două obiective: deblocarea unor sume prin reorganizările făcute și redirecționarea acestora în zona de dezvoltare. Până la 30 septembrie, economiile din reorganizarea activității au fost de 5,15 milioane de euro. Bugetul de dezvoltare este anul acesta de 286 de milioane de lei, dublu față de anul 2020, când a fost de 153 de milioane de lei. Pe execuția bugetară, pe care am făcut-o până la data de 30 septembrie, am ajuns la un procent de 68-70% realizări pe diferite componente ale acestui buget”, a subliniat Călin Gal.

În primul an de mandat, proiectele pregătite sau începute în anii anteriori au fost deblocate, relansate și continuate. Printre acestea, amintim: construirea celor două autogări la Beiuș și Marghita, lansarea licitației pentru reabilitarea fostei Policlinici Mari din Oradea pe fonduri europene, continuarea lucrărilor pe mai multe drumuri județene și la bazinele de înot didactice din județ, dar și deblocarea proiectelor pe fonduri europeen (Parcul Științific și Tehnologic și ROHU 126 - Cabana Vadu Crișului).

Un obiectiv asumat de noua conducere este transformarea județului Bihor într-un județ mai curat. În acest sens, a început implementarea efectivă a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, a demarat amenajarea a patru centre de colectare separată a deșeurilor în Beiuș, Marghita, Salonta și Aleșd. Totodată, a fost derulată campania „Iunie - luna curățeniei în județul Bihor” și a început curățarea drumurilor județene. Un alt proiect important este construirea a patru adăposturi pentru câinii fără stăpân în Beiuș, Marghita, Salonta și Aleșd.

 

Accesarea fondurilor europene

Acest aspect a reprezentat, de asemenea, un obiectiv important pentru noua administrație. Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a amintit câteva dintre cele mai importante proiecte.

„Ne propunem să accesăm fondurile europene care ne stau la dispozție. În acest sens, cel mai important proiect pe care l-am început în parteneriat cu primăriile din Arad și Oradea și Consiliul Județean Arad este Drumul Expres Oradea - Arad, un proiect aflat în derulare și ne propunem ca anul viitor să finalizăm toată documentația tehnică, pentru a lansa licitația pentru execuția lucrărilor. Pe teritoriul județului Bihor, DX are o lungime de aproximativ 60 de kilometri, iar valoarea estimată a acestui tronson este de 650 de milioane de euro. Un alt pachet de proiecte cu fonduri europene sunt centurile, atât cele din zona metropolitană Oradea, unde se lucrează și la finalul acestei luni vom avea finalizat proiectul tehnic, cât și cele trei centuri importante: Aleșd, Beiuș și Sânmartin. Aceste trei proiecte, derulate cu CNAIR, vor fi finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare, iar valoarea cumulată se ridică la peste 130 de milioane de euro. Pentru dezvoltarea infrastructurii la Aeroportul Oradea sunt în lucru două proiecte, cu o valoare estimată la 36 de milioane de euro”, a menționat Ilie Bolojan.

Președintele CJ Bihor a reamintit că anul acesta a fost înființată compania aeriană locală „Air Oradea” și a fost încheiat contractual pentru realizarea terminalului Cargo la Aeroportul Oradea, o investiție privată de 32 de milioane de euro.