În mai multe zone din Oradea, lucrările pentru modernizarea sistemului de termoficare, etapa a III-a, s-au intensificat. Dorința municipalității este ca până la debutul noului an școlar să fie eliminate restricțiile de circulație care provoacă gâtuiri ale traficului.

În această perioadă, se lucrează în 9 zone din oraș, prevăzute în lotul 1. În Cartierul Ioșia Nord, pe străzile Oneștilor, Cazaban și Splaiul Crișanei, se lucrează la reabilitarea Magistralei termice M2 și a rețelei termice ce va asigura funcționarea punctelor termice (PT) 507, 510, 511, 512, 513 și 514. În prezent, PT 511, 512 și 513 sunt alimentate exclusiv cu energia termică produsă cu ajutorul apei geotermale, iar celelalte trei (507, 510 și 514) sunt alimentate exclusiv cu energia termică produsă în Centrala (CET) situată pe Calea Borșului. După finalizarea proiectului, toate cele șase PT vor putea fi alimentate atât cu energie geotermală, cât și din CET, asigurându-se, practic, dublarea aportului de energie verde, regenerabilă, dar și o siguranță mai mare în funcționare.

„Termenul de finalizare al întregului ansamblu de lucrări este începutul sezonului de încălzire 2022-2023, astfel încât să nu existe restricții drastice de circulație după data de 5 septembrie, data începerii anului școlar” transmite Termoficare Oradea.

O altă lucrare se desfășoară în Cartierul Nufărul - pe străzile Constantin Noica, Ciheiului, Constantin Nottara, Grigore Moisil, Lanului și traversarea Bulevardului Nufărul. Termenul de finalizare a întregii lucrări este începutul sezonului de încălzire 2022-2023. Lucrările în zonele de interacțiune cu programele de modernizare ale Bulevardului Nufărul vor fi finalizate până la 25 iulie, mai puțin finisajele la căminul de termoficare din fața restaurantului McDonald’s, care se vor termina până cel târziu pe 5 septembrie.

Pe străzile William Shakespeare, Splaiul Crișanei și Poieniței se lucrează la racordul termic comun al PT 605, 606, 607, aflat în fază de execuție. Lucrările de pe strada W. Shakespeare și din curtea Liceului German „Friederich Schiller” vor fi finalizate până pe 3 august, iar lucrările în totalitate, inclusiv cele din curtea Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul”, vor fi terminate până pe 5 septembrie.

Tot pe strada William Shakespeare, se lucrează și la racordul termic al PT 604, aflat în faza refacerilor în urma săpăturilor, la spațiile verzi și turnarea asfaltului, cu finalizare pe 22 iulie.

Pe strada Constantin Brâncoveanu este în lucru racordul termic al PT 506, aflat în faza de execuție - finalizare (inclusiv refaceri de asfalt și spații verzi) care are ca dată finală 5 august.

Se mai lucrează și pe strada Mihail Kogălniceanu, Piața Cetății și zona centrului comercial Oradea Plaza, la Magistrala termică M2 și racordul PT 807. Finalizarea lucrărilor în parcarea din spatele Oradea Plaza este 22 iulie, iar finalizarea tuturor lucrărilor (inclusiv refaceri de asfalt și spații verzi) pe 12 august.

Pe strada Grădinarilor este în lucru racordul termic al PT 841, aflat în faza de execuție, cu finalizarea tuturor lucrărilor (inclusiv refaceri de asfalt și spații verzi) pe 31 august.

Muncitorii lucrează și pe străzile Grădinarilor și Borsecului, la racordul termic comun al PT 833 și 842, aflat în faza de execuție. Aici, finalizarea lucrărilor termo-mecanice vor fi până la începutul sezonului de încălzire 2022-2023, iar refacerile de asfalt și spații verzi până pe 15 octombrie.

Ultimul racord aflat în lucru este 509, de pe Strada Hațegului și Piața Devei, aflat în faza de execuție, cu finalizare (inclusiv refaceri de asfalt și spații verzi) pe 15 august.

Proiectul este structurat, în total, pe 44 de obiecte funcționale și are ca termen de finalizare luna decembrie 2023. Lucrările de proiectare și execuție sunt asigurate de asocierea Igna Construct - lider de asociere, Avril - asociat 1, Crito Prod - asociat 2 și Mecatron - asociat 3, contractul, semnat pe 26 noiembrie 2021, ridicându-se la puțin peste 108 milioane de lei.

Lucrările se derulează prin proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Oradea pentru perioada 2009 - 2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice - Etapa a III-a”.

Finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), prin acest proiect se modernizează 25 de kilometri de rețea de transport, 42 puncte termice și 1,2 kilometri de rețea de distribuție. De asemenea, cinci puncte termice (PT 804, PT 805, PT 818, PT 862, PT 856) vor fi dezafectate și înlocuite cu 39 de mini-puncte termice, de ultimă generație. 

Proiectul Nufărul geotermal

Urmează să demareze și lucrările de execuție pentru proiectul „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I - Oradea”. După eliberarea autorizației de construire, se va lucra la proiectul tehnic și detaliile de execuție aferente acestuia, astfel încât să fie analizate și avizate de Comisia Tehnică de Avizare a Termoficare Oradea.

Proiectul cuprinde realizarea unei Stații Termice Geotermale (STG) în asociere cu pompe de căldură, amplasată într-o construcție metalică în zona străzii Depozitului. Puterea termică ce urmează a fi asigurată din energie geotermală, inclusiv cu aportul pompelor de căldură, va fi de cca. 17 MW. Se mai prevede și realizarea unui foraj geotermal de mare adâncime (de circa 2.800-2.900 de metri) pe strada Meiului, pentru extracția apei geotermale, realizarea a două stații de reinjecție a apei geotermale uzate în zăcământ și reactivarea a două foraje existente și realizarea unei rețele de transport a agentului termic obținut în STG din energia apei geotermale și racordarea a 278 mini-puncte termice (mini-PT) la fiecare scară sau imobil din cartierul Nufărul 1.

După finalizarea proiectului, toate cele 278 de mini-PT vor putea fi alimentate atât cu energie geotermală din noua STG cât și, în caz de necesitate, cu energie din Centrala situată pe Calea Borșului, asigurându-se, practic o siguranță sporită în funcționare. Termenul de finalizare al întregului proiect este decembrie 2023.

Proiectarea și execuția lucrărilor este asigurată de asocierea Elsaco Electronic Botoșani - Energomontaj. Contractul, semnat în 3 februarie 2022, se ridică la aproape 90 de milioane de lei.

Finanţat prin POIM, Axa Prioritară 6, proiectul prevede desființarea a șapte puncte termice de cartier (PT 833, 839, 840, 844, 845, 863 și 878) și înlocuirea loc cu mini-puncte termice montate la nivel de scară de bloc.