Reconstrucţia Dealului Ciuperca a debutat în forţă, cu zeci de muncitori şi utilaje - Au fost reluate lucrările
După lunile de iarnă în care au stat şi au monitorizat modul în care reacţionează Dealul Ciuperca, constructorii au reluat joi, 11 martie, lucrările de consolidare a versantului. Specialiştii au analizat modul în care reacţionează dealul dupa o perioadă mai lungă cu precipitaţii.
În primă fază, executantul se va concentra pe reamenajarea punctului principal de belvedere de la mijlocul dealului. Ulterior, constructorii vor reface amfiteatrul, vor reamenaja şi vor dala aleile, iar în faza finală vor trece la refacerea zonelor verzi şi a instalaţiilor de irigare a acestora.
Dealul Ciuperca este refăcut de firma Gavella pentru suma de 2,6 milioane lei, după ce a fost distrus de alunecări de teren care au avut loc în noiembrie 2016. În expertiza tehnică realizată ulterior s-a propus realizarea unui ecran de piloți forați la cota 167,5 m (în aval) și la cota de 177,5 m (în amonte). În octombrie 2017 piloţii subterani erau instalaţi, urmând a fi executate alte lucrări de consolidare. Deşi versantul a fost consolidat, au fost necesare trei licitaţii pentru ca lucrările de refacere să fie atribuite.
Reamenajarea dealului Ciuperca presupune, printre altele, lucrări de structură, arhitectură, instalaţii electrice exterioare, amenajări peisagistice şi amenajarea sistemului de irigaţii.
Lucrările de structură vor implica realizarea aleilor, a structurii metalice a pergolei şi amenajarea treptelor, iar cele de arhitectură vor presupune refacerea tencuielilor şi zugrăvirea clădirii Caffe Ciuperca, a punctelor de belvedere de deasupra acesteia, precum şi reamenajarea amfiteatrului în aer liber.
În paralel cu desfăşurarea lucrărilor, municipalitatea se judecă cu firmele care au proiectat şi executat lucrările de reamenajare a dealului într-un proces aflat pe rolul Tribunalului Bihor. Primăria cere acestora 2,45 milioane lei, reprezentând suma pe care o va cheltui pentru refacerea dealului.
Experiza tehnică întocmită de Marin Marin şi Petru Pantea, profesori universitari la Universitatea Tehnică din Timişoara, a fost predată la sfârşitul lunii ianuarie 2017, iar principalul vinovat a fost considerat proiectantul Poliart Oradea, dar o parte din vină a fost atribuită şi executantului, Abed Nego. Conform raportului, realizarea investiţiei pe un „amplasament apreciat istoric ca instabil” indică însă şi o culpă a municipalităţii, care nu şi-a luat toate măsurile de siguranţă pentru a-şi securiza investiţia. Detalii despre aceste episod găsiţi aici.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.