Statuia Regelui Ferdinand a sosit la Oradea pe o ploaie mocănească, în timp ce apărătorii statuii lui Mihai Viteazul s-au adunat, din nou, în Piaţa Unirii. A fost adusă şi o macara cu ajutorul căreia s-a derulat o operaţiune nemaivăzută în Oradea: demontarea unei statuii pentru a face loc alteia.

În jur de 15 foste cadre militare şi membri ai Asociaţiei Mihai Viteazul au fost „de gardă” ieri, din nou, la statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii. Secretarul asociaţiei, col. (r) Constantin Moşuncat, şi preşedintele onorific al Asociaţiei, general (r) Mihai Corneliu Lungu, au încercat, din nou, să se opună mutării statuii pe care, la începutul anilor 90, au ridicat-o în Oradea şi pe care o consideră proprietatea lor.

„Ceea ce face acum primarul Ilie Bolojan, să muţi un monument unde vrei tu, fără să ceri măcar aprobarea proprietarului, este abuz de putere”, a declarat secretarul Asociaţiei Mihai Viteazul, col.(r) Constantin Moşincat. Reprezenatnţii cadrelor militare au susţinut, în permanenţă, că statuia nu a fost niciodată donată primăriei, prin urmare, aceasta nu poate dispune de ea. Apoi, deoarece Asociaţia ar fi acţionat în instanţă decizia municipalităţii de a muta statuia, orice intervenţie asupra ei ar fi ilegală. Legea prevede, în schimb, cu totul altceva: Chiar dacă nu există un act explicit de donaţie al Asociaţiei către municipalitatea orădeană, există Hotărârea de Guvern nr. 970 din 5 septembrie 2002 care atestă domeniul public al judeţului Bihor, precum şi cel al autorităţilor locale. Conform acestui act, monumentele de for public sunt proprietatea entităţilor administrative, chiar dacă sunt realizate din donaţii sau prin contribuţii private. Statuia Regelui Ferdinand a fost depusă „pe bucăţi” în faţa clădirii Episcopiei Greco-Catolice, aflată în şantier. Pentru descărcarea ei a fost adusă o macara, iar circulaţia a fost întreruptă. Aici, statuia urmează să fie „îmbrăcată” în schele şi protejată cu o prelată, pentru ca meşterii de la turnătoria din Zimandu Nou (Arad) să o poată suda şi retuşa. În următoarele zile va fi montată pe soclu, urmând a fi dezvelită joi, 23 mai, de centenarul vizitei Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria la Oradea. Statuia Regelui Ferdinand a fost realizată de sculptorul Florin Codre, lucrarea fiind scoasă la licitaţie pentru mai bine de 4 milioane lei fără TVA. După ce elementele de siguranţă care ancorau statuia lui Mihai Viteazul în soclu au fost tăiate cu flexul, ecvestra a fost ridicată cu macaraua şi depusă pe o platformă auto, culcată şi asigurată pentru a nu fi deteriorată. Nu au lipsit nici incidentele, mai multe foste cadre militare vociferând şi strigând că ce se petrece acum este „o ruşine naţională.” La un moment dat, şi-a făcut apariţia şi generalul (r) Grigore Bartoş, fost comandant al Garnizoanei Oradea, care, într-un limbaj dur, a criticat mutarea statuii. Intervenţia forţelor de ordine a calmat spiritele. Potrivit unui comunicat al municipalităţii, monumentul urmează să fie restaurat în vederea amplasării în faţa Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic, după finalizarea lucrărilor de reabilitare de aici, urmând ca noua piaţă să poarte numele de Piaţa Mihai Viteazul.

Primăria a primit, pe data de 6 mai, avizul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale de relocare provizorie a statuii. De asemenea, a fost aprobat şi noul loc unde va fi montată. A fost obţinut, de asemenea, acordul autorilor statuii – sculptorii Alexandru Gheorghiţă şi Georgeta Caragiu - obligatoriu în astfel de cazuri. Statuia va fi depozitată provizoriu într-un spaţiu al Facultăţii de Arte Vizuale de pe str. Traian Blajovici.