Ieri, s-au împlinit doi ani de când Anna Marossy, unul dintre cei mai renumiţi biologi ai României, a plecat spre veșnicie. Cu acest prilej, Asociaţia Pescarilor Sportivi „Aqua Crisius” a organizat un eveniment de comemorare la monumentul închinat în cinstea acesteia din rezervația naturală Pârâul Pețea.

La doi ani de la moarte, Anna Marossy a fost comemorată, ieri, la monumentul care reprezintă un nufăr termal, pe malul Ochiului Mare din cadrul rezervației naturale Pârâul Pețea.

„Lacul arată mai trist ca anul trecut. Cursul Peței arată jalnic. Din fericire, am reușit să găsim aici exemplare dintr-o specie de pești protejați – zvârlugă. De asemenea, pe pârâul Hidișel, am găsit crescând nuferi termali. În plus, în bazinul 3 din Felix, am reușit să conservăm nufărul termal, care s-a adaptat foarte bine, și avem premisele ca anul viitor să putem ocupa întreg bazinul 3 cu nuferi termali. Acolo am amplasat și niște panouri informative, inclusiv despre doamna Anna Marossy”, a spus Andrei Togor, președintele APS Aqua Crisius.

Cristian Laza, primarul comunei Sînmartin, a arătat că situația lacului nu este deloc „roză” și că exploatarea necontrolată a apei termale poate fi o cauză care a dus la această situaţie. „Unii specialişti zic că şi încălzirea pe apă geotermală din Oradea a contribuit”, a punctat Laza. Biochimistul Ludovic Gilău, acum pensionar, unul dintre primii specialişti care au studiat zăcământul de apă geotermală, este de părere că cele două zăcăminte se influenţează reciproc și că, „pentru siguranță, Oradea ar trebui să facă reinjecție”.

Printre cei prezenți la eveniment s-au mai numărat Mihai Togor, șeful Gărzii de Mediu Bihor, George Togor, președintele Ecotop Oradea, Constanța Lazăr, muzeografi orădeni, dar și reprezentanți ai Societății Carpatina Ardeleană. Prin prezența lor, cu toții au dorit să aducă un omagiu biologului Anna Marossy, decedată în urmă cu doi ani.

„M-am născut în locul cel mai frumos din lume, depresiunea Beiuşului, cu munţii mei dragi din jur, cu Pădurea Craiului, cu Bihorul, cu Codrul Moma”, spunea Anna Marossy. În urmă cu doi ani, pe 18 octombrie, a plecat în cea mai lungă călătorie, la vârsta de 84 de ani. La cererea ei, Anna Marossy a fost incinerată, iar cenușa ei a fost împrăştiată în Padiş, aşa cum a vrut.