Clădirile abandonate de lângă Parcul Brătianu, în imediata vecinătate a terasamentului de cale ferată, vor fi demolate. Ridicate ilegal în anii `90 şi abandonate la scut timp după turnarea stâlpilor, ruinele vor fi eliminate, în locul lor urmând a fi amenajate locuri de parcare. 

În ședința Consiliului Local de joi, 30 septembrie, aleșii au aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici în vederea realizării lucrării „Regenerare urbană a terenului situat pe strada I.C. Brătianu, prin amenajarea de locuri de parcare și spații verzi.”

În acest sens, clădirea nefinalizată de lângă Parcul Ion C. Brătianu, care trebuia să se concretizeze într-un ansamblu de blocuri pe rambleul căii ferate din zonă, va fi demolată, iar pe amplasamentul acesteia se vor construi aproximativ 100 de locuri de parcare și se vor amenaja spații verzi și alei pietonale.

„Este o zonă mizerabilă, un loc unde tot timpul se abandonează diverse lucruri, iar noi trebuie să o întreținem și să o igienizăm, așa că am decis, împreună cu juriștii Primăriei, să expropriem acel teren și construcția respectivă. Terenul este în proprietatea CFR-ului, iar clădirea în proprietate privată, proprietarul nemaiavând posibilitatea să finalizeze această construcție de cel puțin 10 ani de zile. Pentru că acel teren este în proprietatea privată a CFR, avem posibilitatea să-l expropriem, dacă era în proprietate publică, nu aveam această opțiune, ca administrație publică”, a precizat primarul Florin Birta.

Potrivit edilului, noile locuri de parcare vor aduce plus-valoare zonei și vor fi utile pentru orădeni și turiști.

„Aceste locuri de parcare vor fi binevenite și cu siguranță folosite, pentru că în zonă sunt foarte multe persoane care folosesc pista de alergare și care ar dori să aibă unde să-și parcheze mașinile și, mai mult decât atât, avem aquapark-ul în zonă, iar parcarea acestuia, în perioada estivală, este supraaglomerată, așa că 100 de locuri în plus sunt utile’’, a mai menționat edilul Oradiei.

Valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, este de 7.348.512, 35 lei, suma cuprinzând valoarea estimată a exproprierilor, dar și lucrările de construcție propriu-zise.