Pe timpul vacanței de vară, copiii au ocazia să-și petreacă timpul într-un mod organizat, plăcut și distractiv, în cadrul taberei de zi „Ceata lui Pițigoi”, care este organizată de Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”. Locul de desfășurare a activităților este Orășelul Copiilor, iar participarea la tabără este gratuită.

 

Tabăra de zi „Ceata lui Pițigoi” se desfășoară în perioada 8-11 august, 16-19 august, între orele 10.00-13.00, întrucât în perioada 12-15 august sunt prevăzute oficial zile libere. Coordonatorul proiectului este ing. Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea și membru în Parlamentul Seniorilor din România.

„Intenția noastră este ca, pe timpul vacanței, copiii să-și petreacă timpul într-un mod plăcut și educativ. Este important ca elevii rămași singuri acasă să nu fie cooptați în diferite grupuri, să vagabondeze pe străzi sau să petreacă toată ziua în fața calculatorului sau a televizorului, vizionând filme sau emisiuni nerecomandate copiilor”, ne-a declarat Miorița Săteanu.

Locul de desfășurare a activităților taberei este Orășelul Copiilor din Oradea, unde sunt condiții excelente pentru diferite activități ocupaționale, de abilități, sportive, dar și pentru jocuri.

Participarea elevilor în tabără este gratuită, iar cadrele didactice și coordonatorii de proiect s-au oferit voluntar să desfășoare activitățile.

În cadrul taberei, au loc următoarele activități: program de educație și formare a atitudinilor și a comportamentului (atât individual, cât și în colectivitate), program de activități culturale, program de dezvoltare a abilităților (desen, pictură), dar și program de dezvoltare a abilităților sportive, prin organizarea unor concursuri de baschet, bicicletă, tricicletă, role etc.

Activitățile din tabără se desfășoară sub îndrumarea și coordonarea unui grup de cadre didactice, care se implică trup și suflet în reușita programelor: Angelica Șandor, Ecaterina Grecu, Anima Vereș, Gabriela Susa, Adina Pășcuț, Florica Platon. De asemenea, psihologii Alin Crețu și Crina Crețu derulează activități de psihodramă, prin jocuri de roluri, meloterapie și teatru de umbră, iar activitățile sportive sunt coordonate de către profesorii Ioan Corneliu Surlă, Paul Arfosi și Ioan Mile. Programul de educație și formare a atitudinilor și a comportamentului individual și în colectivitate este susținut de comisarul-șef Ioana Indrieș -Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Bihor, iar programul privind educația pentru sănătate și prevenirea îmbolnăvirilor este prezentat de Carmen Dinescu de la Direcția de Sănătate Publică Bihor. Totodată, mai mulți voluntari, printre care Marina Pirtea și Raluca Galea, sunt alături de organizatorii taberei în desfășurarea activităților.

De menționat că, în fiecare zi, înaintea programului, se organizează o oră de limba engleză, susținută de prof. Maria Tanc.

Miercuri, 9 august, prof. Angelica Șandor a organizat pentru participanții la tabără un joc, cu text și cânt, intitulat „Soare de vară”. Copiii au ilustrat, apoi, prin desen, versurile și au exprimat unicitatea lucrării.  

Cei care doresc să participe la activitățile organizate în cadrul taberei se pot înscrie direct la Orășelul Copiilor sau la tel. 0770/140.956 (Miorița Săteanu). Activitățile se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 și 12 ani.