Lucrările la parcarea subterană de tip park and ride din Piața Emanuil Gojdu, din zona Catedralei Episcopale Ortodoxe, s-au reluat în această săptămână. Printr-un proiect modificator, vestigiile descoperite vor fi puse în valoare, astfel încât să poată fi vizitate de public.

După finalizarea cercetării arheologice preventive și obținerea avizelor de la Comisia Națională de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii pentru propunerea de proiect modificator de punere în valoare a vestigiilor arheologice descoperite, executantul lucrării, Construcții Erbașu și Asociații, a reluat lucrările în zona cea mai puțin afectată de existența vestigiilor - zona P1 din vecinătatea blocurilor A5 și A6 din Piața Emanuil Gojdu, situată pe latura sudică a viitorului parcaj.

Se fac lucrări geologice de efectuare a testelor de sol la terenul de fundare al fundațiilor, măsurători topografice pentru fundații și cuzineți, realizarea unei rampe de acces pentru utilaje peste șanțurile generate de săpăturile arheologice și protejarea și acoperirea vestigiilor în conformitate cu cerințele legislației specifice pentru monumente și a Comisiei de Arheologie.

În continuare se vor executa excavațiile voluminoase aferente fundațiilor, cu degajarea pământului rezultat și transportul acestuia, urmând ca să se demareze și lucrările efective de cofrare și de turnare a betonului, în conformitate cu proiectul aprobat. În paralel, constructorul lucrează cu echipele deținătorilor de utilități pentru corelarea tuturor proiectelor ce se desfășoară în vecinătatea viitorului parcaj. Termoficare Oradea lucrează la etapa a III-a de reabilitare a rețelei de termoficare prin POIM. Asocierea condusă Freyrom va realiza un pasajul subteran din Piața Emanuil Gojdu - etapa a II-a. Compania de Apă Oradea va lucra la relocarea și reabilitarea rețelei de apă-canal din zonă. Ulterior se vor reloca și cablurile electrice subterane de medie tensiune.

Lucrările au început în decembrie 2020, dar, imediat după demararea excavațiilor de adâncime, au fost identificate primele vestigii, care au necesitat o laborioasă cercetare arheologică preventivă, realizată de un colectiv de experți arheologi de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Prin edificarea parcării, Primăria municipiului Oradea urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor de parcare a autoturismelor în zona instituţiilor publice din oraș şi a celor care fac naveta înspre Oradea.

Valoarea contractată cu Construcții Erbașu este de aproape 24,4 milioane de lei, cu termen de execuție de 12 luni. Capacitatea inițială a parcajului a fost de 277 locuri, din care 268 locuri pentru autoturisme, 6 locuri pentru persoane cu dizabilități și 6 pentru mașini electrice, respectiv 9 locuri pentru motociclete. După modificările rezultate de punerea în valoare a vestigiilor descoperite, locurile de parcare s-au diminuat la 251 de locuri și s-a desființat un lift. 

Vestigiile descoperite vor fi prezentate publicului în forma actuală, descoperită, iar în vecinătate vor fi montate panouri multilingve de informare. De asemenea, zidul ravelinului și a contraescarpei sale vor fi marcate în pardoseala din demisol și vor fi amplasate panouri de informare cu istoria locului.