„Să facem la Oradea trecerea de la cercetarea teoretică la cea aplicată” - Investiţia în inovare, esenţială
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a vizitat joi șantierul Parcului Științific și Tehnologic de pe strada Ceyrat. Sebastian Burduja a lăudat Oradea pentru proiectele de dezvoltare, subliniind că dorește ca municipiul să devină model și în trecerea de la cercetarea „de dragul cercetării” la cercetarea aplicată.
Vizita în șantierul de pe strada Ceyrat a avut loc la ora 11.00, ministrul Sebastian Burduja, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și vicepreședintele Mircea Mălan fiind întâmpinați de Călin Roman, reprezentantul firmei constructoare.
„Șantierul a fost început anul trecut, avem termen de predare sfârșitul acestui an. Valoarea investiției este de aproximativ 4 milioane de euro. Structura construcției este deja finalizată, șarpanta este realizată în proporție de 90%, închiderile perimetrale, ca suport pentru partea de panouri, este finalizată în proporție de 80%. Momentan lucrăm la partea de instalații, electrice și sanitare și executăm ultimele finisaje în zona amfiteatrului. Lucrarea merge bine, suntem în grafic, avem progres fizic 45% și progres financiar 35%, iar până la finalul anului lucrarea va fi finalizată. Are cam 5.500 mp suprafață desfășurată, cu laboratoare, birouri, zone de cercetare, un amfiteatru de 300 de persoane. Vor fi locuri de parcare, inclusiv pentru biciclete. Folosim tehnologii mai noi decât în mod uzual, spre exemplu, spumă de sticlă pentru termoizolarea pardoselii, instalații de climatizare asigurate de pompe de căldură care extrag din trei puțuri apa, de la 75 de metri și, după ce trece prin pompa de cădură, o reinjectează în alte trei puțuri din partea opusă a amplasamentului”, a spus Călin Roman.
Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a subliniat că Bihorul nu se poate dezvolta fără investiții în inovare.
„Este nevoie de o economie mai complexă, mai competitivă, cu o productivitate mai mare, care să ofere câștiguri mai mari oamenilor. Acest lucru se poate realiza dacă vom avea în continuare investiții, dacă Universitatea din Oradea va face parteneriat cu mediul economic pentru a face transfer tehnologic. Prin acest proiect, CJ Bihor creează o infrastructură în care să se întâlnească nevoile companiilor de a-și îmbunătăți procesele de producție, de a-și crește elementele de complexitate și capabilitatea de a face produse mai complexe cu valoare adăugată mai mare, cu capacitatea Universității din Oradea de a furniza servicii care să fie valorificate de companii. Cea mai mare grijă a noastră nu este să finalizaăm construcția, ci ceea ce vom face de anul viitor încolo, pentru că dacă va fi doar o clădire și nu vom avea simbioză între zona de cercetare și mediul privat înseamnă că nu am făcut mare lucru. Sper ca, prin coordonarea pe care o vom avea cu ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și institutele de cercetare din subordinea Ministerului, cu Universitatea din Oradea și marile companii, sau startup-urile de aici, să avem rezultate”, a spus președintele CJ.
Creșterea productivității nu se poate face fără inovare
Ministrul Sebastian Burduja a lăudat județul, spunând că „în Bihor se construiește nu doar România prezentului, ci și cea a viitorului”. Conform acestuia, rețeta creșterii economice înseamnă creșterea productivității, iar pentru creșterea productivității trebuie făcute investiții în cercetare, dezvoltare și inovare.
„Nu reinventăm apa caldă. Toate țările care au urmărit un model de dezvoltare pe termen lung au investit semnificativ în cercetare, dezvoltare, inovare. Ne bucurăm că anul acesta bugetul Cercetării a crescut cu 70% față de anul trecut, dar este important ca aceste fonduri să fie trimise către cercetare cu transfer în economia reală. Un păcat tradițional al cercetării românești a fost că ani la rând nu s-a investit în cercetarea fundamentală, ci în producția de articole științifice. Există merit în asta, dar cel mai mare beneficiu economic pentru cetățeni îl ai atunci când reușești să transferi rezultatele cercetării în economia reală. Și acesta este scopul acestui parc științific și tehnologic și al viitoarelor parcuri de specializare inteligentă care se vor finanța din POR Nord-Vest. Aceasta este direcția pe care o avem ca Guvern al României să susținem cercetarea care face transfer în economia reală”, a spus Burduja, care a mai adăugat că, în urma întâlnirii avute cu reprezentanții Universității din Oradea, a dat asigurări că va sprijini procesul de acreditare al parcului științific.
„În coordonarea noastră sunt 47 de institute naționale de cercetare și dezvoltare cu o gamă largă de teme de cercetare de produse și servicii, de la zona de agricultură până la zona de fizica materialelor, fizica pământului, chimie ș.a.m.d. Am identificat deja câteva posibile discuții și în luna mai le vom demara astfel încât să vedem o prezență a institutelor naționale, cele de top, și aici, la Oradea. Visul ar fi să facem aici un exemplu de bună practică. Să facem trecerea de la cercetarea pur teoretică, cercetarea de dragul cercetării, la cercetarea cu rezultate practice, aplicată, cu transfer în economie”, a mai spus ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a subliniat că în Parcul Științific și Tehnologic din Oradea, firmele vor primi o finanțare nerambursabilă, între 200 de mii de euro și 2,5 milioane de euro, cu condiția să aibă capacitatea de a inova un produs sau un proces de producție.
Întrebat de ziariști în ce măsură România are capacitatea de a deveni o voce importantă în inovare, Sebastian Burduja a spus că țara noastră are cea mai importantă resursă, „materia cenușie” și că, de vreme ce inteligența artificială se bazează pe cercetare avansată în matematică, iar noi „suntem în top trei mondial pe clasamentul din toate timpurile la olimpiadele de matematică”, există posibilități care pot fi fructificate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.