Săptămâna Educației Globale la Liceul „Aurel Lazăr” - Când armele tac, copiii se bucură de educaţie
Elevii și profesorii Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea au desfășurat și în acest an activități diverse în cadrul Săptămânii Educației Globale (14-18 noiembrie 2016). Sub deviza „Împreună pentru pace”, lăzăriștii au contribuit la creşterea nivelului de conștientizare a rolului și importanței păcii în lume.
La activitățile desfășurate în acest an au participat peste 300 de elevi ai liceului, alături de 12 cadre didactice. Elevii clasei a V-a, cei mai mici lăzăriști, coordonați de prof. Ioana Mladin, au învățat poezii despre pace și apoi le-au recitat colegilor lor, iar prof. Emilia Negru a organizat o expoziție de desene cu titlul „Pacea în ochi de copil”. Elevii clasei a IX-a B, coordonați de prof. Mihaela Băguț și prof. Ciprian Băguț, au realizat posterul „Pace vs. război”, prezentat în fața colegilor lor cu ocazia întâlnirii cu Sorin Necula, reprezentant al Centrului de Excelență NATO. Eleva Iulia Pop din clasa a IX-a B a spus, în încheierea discursului, „când armele tac copiii se bucură de educație”.
Reprezentantul Centrului de Excelență NATO, Sorin Necula, și-a exprimat bucuria de a fi alături de elevii Liceului Teoretic „Aurel Lazăr”, prezentându-le rolul și locul Pactului Nord-Atlantic în menținerea păcii în lume. Elevii au fost extrem de interesați, i-au pus multe întrebări referitoare la existența centrului de excelență care pregătește expertiză humint în cadrul intelligence-ului militar din NATO, în România și mai ales în Oradea.
Vizită la Muzeul Militar
Elevii clasei a X-a B, coordonați de prof. Rodica Turcaș, au realizat posterul „Mesaje pentru pacea lumii”, elevii clasei a IX-a C, coordonați de prof. Nicoleta Blaj, au prezentat colegilor lor câțiva din laureații Premiului Nobel pentru Pace.
Profesorii Rodica Juncu și Vasile Juncu au provocat elevii claselor a IX-a C, a IX-a B, a IX-a D și a XI-a A la o dezbatere pe tema „Pacea sufletească”. Elevii claselor a IX-a A și a IX-a D, însoțiți de prof. Maria Varodi și Elena Dumitraș, au rămas impresionați vizitând singurul Muzeu Militar din Transilvania care se află la Oradea, unde au descoperit o fărâmă din istoria zbuciumată a poporului român, admirând colecția de arme albe și de foc, drapele, piese de echipament militar, uniforme, decorațiuni, brevete, documente militare, dar și obiecte de artă cu caracter militar.
„Omenirea la răscruce de vânturi” a fost tema propusă de prof. Livia Ghiurcuța elevilor clasei a XI-a D pentru această săptămână, ținând cont că aceștia trăiesc într-o societate aflată în pline transformări, în care serviciile și informațiile au luat locul producției, în care terorismul a atins cote înalte, securitatea și pacea mondială fiind puse la grele încercări. Bucuria de a trăi în pace într-o lume plină de conflicte i-a făcut pe elevii clasei a X-a A, coordonați de prof. Viorel Muscaș, să confecționeze jucării sub sloganul „1001 jucării pentru copii”, activitate realizată împreună cu Asociația Nansenhjelpen, jucării care vor fi donate copiilor din spitale, centre de îngrijire, copiilor cu diferite dizabilități cu prilejul sărbătorilor de iarnă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.