Ieri, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, a avut loc deschiderea oficială a Şcolii de vară „Centenarul Marii Uniri”, la care participă elevi din mai multe comunități istorice românești, dar și un grup de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, din Oradea.

 

„Întâlnire cu Aurel Lazăr”

Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, împreună cu Consiliul Județean Bihor, organizează, în perioada 29 iulie - 4 august, Școala de vară intitulată „Centenarul Marii Uniri”, la care participă elevi din: Basarabia, Ucraina (Maramureşul istoric - Regiunea Transcarpatia), Ungaria, dar și un grup de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea.

Deschiderea oficială a Școlii de vară a avut loc ieri, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”. Cu acest prilej, dr. Aurel Chiriac, directorul general-manager al Muzeului Țării Crișurilor, le-a urat bun venit elevilor, asigurându-i că pe tot parcursul taberei vor învăța lucruri interesante. Chiriac i-a invitat, apoi, să urmărească un filmuleţ cu titlul „Întâlnire cu Aurel Lazăr”, realizat în pregătirea manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

În film, Aurel Lazăr este jucat de actorul Pavel Sîrghi, care transmite mesajele avocatului orădean, aşa cum le-a scris el. Astfel, elevii au ascultat cum Aurel Lazăr le transmite urmaşilor să vegheze asupra României: „Scumpii mei urmaşi, noi, cu multă iubire de neam, am pus în fapt Unirea cea Mare. Lupta cea lungă şi anevoioasă am purtat-o cu priceperea şi puterile noastre, întăriţi de ajutorul Bunului Dumnezeu. Vă rămâne vouă, celor de azi şi de mâine, să luaţi aminte şi să păziţi lucrarea noastră. Aşadar, fiţi cu băgare de seamă, aveţi grijă de voi, aveţi grijă de ţară!”.

Tabăra va deveni permanentă

Centenarul Marii Uniri înseamnă aducerea aminte a faptelor trecute și a oamenilor care au pus umărul la crearea României Mari. În cuvântul său, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, prodecan al Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, a subliniat că scopul școlii de vară este acela de a familiariza tinerii cu amănunte despre contextul în care s-a înfăptuit Unirea, dar și de a aduce împreună elevi din mai multe comunități istorice românești rămase în afara granițelor țării.

Prof. univ. dr. Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, și-a manifestat speranța ca această tabără să devină anuală, considerând că Muzeul „Aurel Lazăr” este locul cel mai potrivit pentru a da startul programului, deoarece în casa lui Lazăr s-a semnat Declaraţia de autodeterminare a românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş pe 12 octombrie 1918.

„Aici s-a declarat Unirea. Știu că pentru bunicii și părinții dumneavoastră ce a urmat după 1918 nu a adus bucurie. Trebuie să înțelegem conjunctura însă. Am vrea să reușiți să păstrați limba, tradițiile și obiceiurile românești”, a precizat Ioan Mang.

Programul a continuat cu vizitarea Muzeului Memorial „Aurel Lazăr” (gazdă fiind Cornelia Romînașu, muzeograf), iar după-masă, cu vizitarea centrului istoric al oraşului Oradea.

„Ideea este de a lega suflete…”

Ziua de astăzi, 31 iulie, se anunță una la fel de interesantă, elevii participanți la tabără urmând să viziteze cele două episcopii româneşti din Oradea, importante locuri ale memoriei naţionale româneşti legate de evenimentele din toamna anului 1918 din Oradea şi Bihor. Spre seară, vor vizita Cetatea Oradea. În perioada 1-3 august, copiii se vor afla în Alba Iulia, orașul Marii Uniri, prilej cu care vor vizita, printre altele, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Sala Unirii, unde s-a decis Unirea Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918, Castrul roman, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Catedrala Ortodoxă și Catedrala Romano-Catolică.

Elevii din clasele IX-XII, care participă la Şcoala de vară, provin din comunitățile de români din Ucraina (delegație condusă de Ion Botoș), Micherechi (delegație condusă de Solcan Anikó), de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” (prof. Florentina Barta) și din Basarabia (prof. Nadia Cristea).

„Ideea acestei Școli de vară este de a-i aduce împreună, în primul rând, pe copii. Noi credem că, pentru a recupera ideea de românitate, trebuie să lucrăm cu copiii, în primul și-n primul rând, deoarece ei pot fi modelați și pot să înțeleagă că aparțin unei lumi românești, care a existat aici, de veacuri. Un al doilea aspect important este faptul că dorim să cunoască ce s-a întâmplat în Oradea, în casa lui Lazăr, pentru că Muzeul Aurel Lazăr este centrul de interes al acestei tabere, dar și ce s-a întâmplat la Alba Iulia… Până la urmă, ideea este de a lega suflete, de a face prietenii. Se pare că se naște ideea ca această tabără să devină o tradiție, acum s-a anunțat (prin Ioan Mang, vicepreședintele CJ Bihor). Noi suntem de acord, chiar dorim să susținem ideea aceasta. Mă bucur că dl vicepreședinte a îmbrățișat ideea și că de fapt tabăra va deveni una permanentă”, a declarat, pentru CRIȘANA, Aurel Chiriac, directorul MTC.