Şcolile şi alte instituţii, excluse de la bugetarea participativă 2019 - 10 alese de orădeni
În perioada 1 august - 31 octombrie, orădenii pot propune proiecte pentru îmbunătățirea cartierelor lor în cadrul proiectului de bugetare participativă ce va fi implementat în 2019. Noul regulament a fost aprobat în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Oradea din 19 iulie, în acest an municipalitatea excluzând de la finanţare investiţiile în şcoli sau alte instituţii publice.
Luni, 23 iulie, a fost relansat portalul „Oradea – Bugetare participativă 2019” (https://activ.oradea.ro), care are o legătură directă de pe site-ul Primăriei Oradea.
Regulamentul pentru bugetare participativă a fost modificat faţă de cel valabil pentru prima ediţie a proiectului. Astfel, proiectele vor putea fi depuse nu doar online, ci şi pe bază de formular scris, iar proiectul va fi încărcat pe platforma online de către un angajat desemnat din cadrul Primăriei Oradea. În ceea ce priveşte criteriile de eligibilitate, în noul regulament a fost exclusă dotarea sau investiţiile în instituții publice, punându-se, în schimb, accentul pe investițiile în spații publice, deschise, cu acces neîngrădit. Totodată, au apărut modificări şi în privinţa întâlnirilor publice în cadrul cărora se pot vota proiectele. Mai exact, au fost adăugate întâlniri cu angajați ai companiilor din oraș. Proiectele care vizează îmbunătăţirea cartierelor vor putea fi depuse în perioada 1 august - 31 octombrie, municipalitatea urmând să finanţeze 10 dintre ele, care vor fi cuprinse în bugetul local. Primăria Oradea menţionează că propunerile trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii, pentru obiective care sunt în administrarea municipiului: infrastructură stradală (alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale); amenajare de spații verzi și locuri de joacă; mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); infrastructură culturală; infrastructură socială; infrastructură de sănătate; digitalizare.
Pentru a fi validate, proiectele trebuie să fie de competența Primăriei, să nu contravină reglementărilor regulamentului aprobat sau altor prevederi legale în vigoare și să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate: să fie de interes local și să nu realizeze activităţi cu scop comercial, publicitar, de natură politică sau etnică; să fie sau să poată fi asimilate unei investiţii aflate în competenţa Primăriei Oradea; să vizeze un spaţiu public, deschis, aflat în proprietatea municipiului Oradea, la care există acces neîngrădit al cetățenilor (nu sunt eligibile proiecte care propun dotări/amenajări în incinta clădirilor administrate de instituții publice); să se refere doar la investiții publice constând în dotări, modernizări, reparații ale bunurilor proprietate publică a municipiului; să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare; să fie delimitate zonal.
Valoarea bugetului propus, începând cu anul bugetar 2018, în cadrul procesului de bugetare participativă este de 1.500.000 euro/an bugetar. Valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă de 200.000 euro, inclusiv TVA. La această campanie pot participa persoane fizice care au domiciliul sau reşedinţa în Oradea şi care au împlinit vârsta de cel puţin 18 ani. Depunerea online a proiectelor se poate realiza strict prin platforma activ.oradea.ro, de către persoane înregistrate cu cont de utilizator. Proiectele vor trebui să fie validate de o comisie până în data de 14 noiembrie, după care vor putea fi votate de către orădeni în două etape distincte: online (pondere 50%, în perioada 15 noiembrie – 31 decembrie, și în cadrul dezbaterilor publice la nivel de cartier (pondere 50%), în perioada 1 – 31 ianuarie 2019. Informaţii suplimentare cu privire la procesul de bugetare participativă pot fi obţinte pe platforma online https://activ.oradea.ro; email - bugetareparticipativa@oradea.ro; telefon 0259.437.000 interior 248.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.