Tinerii de la Asociaţia Down Oradea - Centrul de Zi Iedera lucrează, cu mult drag și spor, la aranjamentele de Crăciun.

Mai sunt doar două săptămâni până la Crăciun, iar tinerii cu sindrom Down din Oradea se reunesc, în aceste zile, la Centrul de Zi Iedera, pentru a realiza, cu ocazia Sărbătorilor, coronițe, aranjamente și globuri frumos colorate.

Realizate cu multă migală și dăruire, obiectele care ies din mâinile lor au ceva special, aşa cum speciali sunt şi cei care le creează.

„Puteți achiziționa coronițe, aranjamente și globuri, făcute de persoane cu sindrom Down, donând și ajutând Centrul de zi Iedera să achiziționeze materie primă, pentru a confecționa și alte produse deosebite”, au anunțat joi, 9 decembrie, reprezentanții organizației.

Asociaţia Down Oradea, cea mai veche organizaţie din ţară care se ocupă de îngrijirea persoanelor cu sindrom Down, a împlinit, recent, 30 de ani de activitate.

Înfiinţată în anul 1991 de profesoara Lucia Ciobanu, ADOR este o asociație de părinți care are ca misiune asigurarea unei vieți decente pentru persoanele cu sindrom Down și pentru familiile lor.

„Pe parcursul celor 30 de ani de la înființare, ne-am ghidat după un motto pe care ni l-am pus în suflet și privire: Privește înainte cu speranță! În toți acești ani, am reușit să întreținem speranța ținându-ne de mână cu copiii noștri. Ne-a unit dragostea față de copiii noștri și credința că, împreună, vom putea face mai ușor loc pentru ei în lumea aceasta...”, a spus, în ziua aniversării, Lucia Ciobanu, președinta ADOR.

Sindromul Down a fost descris pentru prima dată de medicul John Langton Haydon Down în 1866, cu circa un secol înainte ca geneticianul francez Jerome Lejeune să descopere că afecţiunea e cauzată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar. Persoanele cu acest sindrom prezintă dificultăţi de învăţare, gradul de dizabilitate fiind diferit de la un individ la altul.