Din cele 28 de proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Judeţean de ieri doar 20 au primit girul consilierilor. Printre proiectele importante care au căzut la vot se numără unul depus la solicitarea AJOFM Bihor, care cerea dreptul de superficie asupra unui teren în suprafaţă de 2.000 de mp pentru construirea unui centru de metodică, cercetare şi formare profesională, precum şi două proiecte privind însușirea inventarului bunurilor din domeniul public, respectiv privat al județului.

 

Contre pe rectificare

Şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean Bihor nu a ieşit din tiparul obişnuit: contre pe proiecte între coaliţia care conduce instituţia (PSD-ALDE-UDMR) şi reprezentanţii partidului aflat în opoziţie (PNL), ba mai mult părăsirea sălii de şedinţe de către aceştia din urmă la votarea unuia dintre punctele mai sensibile de pe ordinea de zi. Primul punct pe ordinea de zi, care viza aprobarea bugetului județului Bihor și a instituțiilor subordonate pe anul 2017 - rectificat, a trecut cu cele 18 voturi ale coaliției PSD-UDMR-ALDE, în ciuda opunerii consilierilor liberali. „Studiind lista de investiţii, nu putem să nu observăm că s-au luat bani de la drumuri, infrastructură, serviciul rutier, ca să dați la salarii. Investiţiile în drumurile judeţene din judeţul Bihor au fost abandonate. Spre exemplu, în privinţa drumului Şuştiu-Moneasa s-au luat absolut toţi banii, mai mult s-au pierdut fonduri și de pe PNDL”, a spus Ionel Avrigeanu, liderul grupului liberal. În replică, vicepreședintele Consiliului Județean a declarat: „Niciun ban de la investiţii nu s-a dat la salarii. Este vorba despre o sumă de 1,5 milioane lei, la drumul Vârciorog-Dobrești, bani pe care acum nu îi avem. Ei sunt disponibili doar în momentul demarării lucrărilor ori acum suntem în procedură de licitație. Pentru drumul Șuștiu-Moneasa, avem partea de co-finanțare, însă nu s-a aprobat finanțarea”, a precizat Ioan Mang. La rândul său, preşedintele CJ Bihor Pasztor Sandor a precizat că, în urma rectificării, „au fost alocaţi bani pentru toate SF-urile aferente, atât pe HU-RO, cât şi pe alte fonduri europene”. „Nu a fost niciun leu alocat de la investiţii către salarii. Nu ne interesează cum au procedat alte judeţe şi cât de mult au majorat salariile, pe hârtie, după care nu mai au posibilitatea să le acorde efectiv. În ceea ce ne priveşte avem salariile asigurate până la finalul anului. Am mers, ca de obicei, pe principiul «ne întindem cât ne ajunge plapuma». Vrem să dăm salarii, nu hârtii”, a precizat Pasztor Sandor. În cele din urmă, în ciuda opoziției consilierilor liberali, majoritatea PSD-UDMR-ALDE a votat cu 18 voturi pentru rectificarea bugetară pentru anul 2017.

 

S-au opus unui Centru de metodică

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu unul dintre cele mai importante proiecte aflate pe ordinea de zi, şi anume cel privind constituirea unui drept de superficie pentru o perioadă de 10 ani, în favoarea AJOFM Bihor, în vederea construirii unui centru de metodică, cercetare şi formare profesională. „Piaţa forţei de muncă din Bihor suferă de o lipsă acută a forţei de muncă, de o necorelare a cererii cu oferta. La noi în ţară, prin urmare nici în Bihor, nu există o instituţie care să-şi asume o proiectare a forţei de muncă. Printr-un astfel de centru am avea posibilitatea să măsurăm necesarul de forţă de muncă, precum şi posibilitatea formării profesionale. Este un proiect în valoare de 3 milioane de euro, pe care ar urma să-l punem în aplicare în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor şi cu un partener maghiar. În acest sens, am solicitat de la Consiliul Judeţean atribuirea unui teren liber de sarcini, având în vedere că suntem condiţionaţi de termene şi nu ne-am permite să clarificăm situaţia juridică a unor terenuri cu probleme”, a precizat directorul AJOFM Bihor, Bekesi Csaba, prezent la şedinţă. Opoziţia liberală nu a fost de acord, însă, cu propunerea de dezmembrare a unui teren situat pe str. Traian Blajovici, în suprafaţă de 17.272 mp, în vederea realizării acestui proiect, considerând că un alt teren ar trebui căutat, o variantă propusă de aceştia fiind suprafaţa deţinută de CJ Bihor în zona dintre Muzeul Ţării Crişurilor, ITM Bihor şi pârâul Peţa. În replică, vicepreşedintele Ioan Mang a reamintit că propunerea opoziţiei este luată în calcul pentru construirea unui sediu administrativ pentru legislativul judeţean şi instituţiile subordonate. „Au fost analizate mai multe variante de posibile terenuri care ar putea fi oferite AJOFM pentru realizarea proiectului transfrontalier, însă cea mai bună soluţie ar fi suprafaţa de pe str. Traian Blajovici”, a precizat Mang. Mai mult, directorul AJOFM Bihor, în încercarea de a sensibiliza opoziţia să voteze proiectul, a menţionat că fişa de proiect trebuie depusă la finalul acestei luni, cel târziu începutul lunii septembrie, în caz contrar fiind pierdută finanţarea. Nicio şansă de câştig, însă, proiectul fiind sortit eşecului, mai ales că avea nevoie de două treimi din voturi şi a obţinut doar 18 din 33.

 

Nu mai cumpără Castelul de la Cighid

Printre alte proiecte aflate ieri pe ordinea de zi s-a numărat şi cel prin care legislativul judeţean a renunţat la intenţia de cumpărare a imobilului care găzduieşte Căminul de la Cighid, format dintr-o clădire castel şi un teren în suprafaţă de 54.108 mp, pe motiv că preţul de vânzare nu a putut fi negociat. Castelul şi terenul în cauză, situate în comuna Ciumeghiu, aflate în proprietatea lui Tisza Gheorghe şi Tisza Coloman Ştefan, au fost evaluate la suma de 502.600 euro, din care 426.800 euro - valoarea castelului, iar 75.800 euro, valoarea terenului (1,40 euro/mp). „Părţile nu s-au înţeles în privinţa preţului, prin urmare am renunţat. După 15 ani de demersuri în privinţa preluării acestui Castel, s-a ajuns din nou în punctul zero. Vom discuta cu administraţia publică locală pentru a găsi alte soluţii, astfel încât să putem muta activitatea DGASPC de aici într-o altă locaţie”, a declarat Pasztor Sandor.

 

Consilierii liberali - Au părăsit sala de şedinţe

După atâtea contre pe proiecte, a urmat şi cireaşa de pe tort la finalul şedinţei, când membrii opoziţiei au părăsit pur şi simplu sala de şedinţă, nefiind de acord să participe la procedura de vot prin care s-a aprobat contractarea unor servicii avocaţiale pentru procesul intentat de CJ Bihor filialei PNL Bihor, prin care aleşii acestui partid sunt acuzaţi că blochează „în mod abuziv” proiectele judeţului. Din capul locului, liderul opoziţiei, Ionel Avrigeanu, a anunţat că aleşii PNL Bihor vor părăsi sala la supunerea la vot a acestui proiect, considerându-l imoral. „Banul public este folosit în zone neclare, într-un proces cu adeversarii politici. Este un proiect de hotărâre fără precedent, în care majoritatea reclamă în justiţie opoziţia pentru că nu votează cum doriţi dumneavoastră. Instituţia are un departament cu 7-8 jurişti cu mare experienţă, care ar putea reprezenta Consiliul Judeţean în acest proces, fără a fi nevoie de cheltuirea unor sume din banii publici ai judeţului. Nu vom participa la aşa ceva”, a declarat Ionel Avrigeanu. Pentru gestul lor, consilierii PNL au fost acuzaţi de vicepreşedintele Ioan Mang de „un teatru ieftin”, acesta precizând că nu au fost daţi în judecată pentru că nu votează proiecte, ci pentru alte motive. „Şi la Primărie se angajează avocaţi pentru procese cu angajaţi sau foşti angajaţi ai Primăriei şi atunci consilierii PNL nu ies din sală. Să se hotărască atunci pe ce linie merge, pentru că noi ştim că toate directivele de acolo le primiţi”, le-a reproşat Ioan Mang aleşilor PNL, adăugând că tot ce au făcut din 28 iunie încoace „a fost premeditat”, cum ar fi şi nevotarea inventarului instituţiei la cererea Curţii de Conturi. În cele din urmă, după câteva minute de discuţii, liberalii au ieşit din sala de şedinţe pe timpul votului, cerând special ca neparticiparea lor la vot să fie consemnată în procesul verbal al întrunirii. Proiectul a trecut cu 18 voturi „pentru”, cele ale consilierilor UDMR, PSD şi ALDE.