Şedinţa Colegiului Prefectural - Încep lucrări pe DN 76
În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de miercuri, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Oradea, Octavian Balog, a anunţat că drumarii sunt pregătiţi pentru sezonul de iarnă, încă din urmă cu două săptămâni fiind aprovizionat stocul de materiale antiderapante. Pe de altă parte, prefectul Ioan Mihaiu a anunţat că până la sfârşitul cestei săptămâni se va da ordinul de începere a lucrărilor la tronsonul Oradea-Hidişel al DN76.
Pe ordinea de zi a Colegiului Prefectural de miercuri s-au aflat două prezentări: una făcută de şeful Secţiei Drumuri Naţionale Oradea din cadrul CNAIR, Octavian Balog, cu privire la pegătirile pentru iarnă, iar cea de-a doua, făcută de şeful ISJ Bihor, Slin Novac Iuhas, cu privire la stadiul de pregătire a unităţilor de învăţământ din Bihor pentru anul şcolar 2018-2019. Înainte de prezentarea făcută de Balog, prefectul Ioan Mihaiu a anunţat că până la sfârşitul acestei săptămâni se va da ordinul de începere a lucrărilor la tronsonul Oradea-Hidişel al DN 76. Reamintim că, în 2013, pe porţiunea Oradea – Bitii a fost reabilitat asfaltul prin reciclare in situ, însă licitaţiile pentru continuarea procesului de reabilitare au fost amânate. Mihaiu a menţionat că pentru tronsonul Oradea-Hidişel s-a primit autorizaţia, însă celelalte două porţiuni până la Bitii sunt încă în procedură de licitaţie.
În ceea ce priveşte sezonul de iarnă, şeful drumarilor bihoreni a anunţat că nu vor fi probleme cu deszăpezirile. Astfel, în stoc Secţiei de drumuri naţionale există deja 965 tone de sare şi mai urmează să fie aprovizionate 7.400 tone. De asemenea, există 4 tone de clorură de calciu şi mai urmează să se cumpere în jur de 80 tone. De deszăpezire se va ocupa asocierea Athos Com şi Riposta Trans din Sălaj. „Este al treilea an de colaborare. Până acum nu am avut probleme. Drumurile au fost curăţate la timp, iar circulaţia s-a desfăşurat în condiţii optime, cu toate că am avut şi reclamaţii”, a menţionat Balog. La nivelul judeţului sunt nouă baze de deszăpezire (Aleşd, Săcueni, Ştei, Drăgăneşti, Oradea, Inand, Sânmartin, Marghita, Spinuş) şi cinci puncte de sprijin (Şinteu, Piatra Craiului, Avram Iancu, Vârtop, Ceica).
Mişcări în Educaţie
Pe de altă parte, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Alin Novac Iuhas, a prezentat situaţia pregătirii unităţilor de învăţământ în noul an şcolar. Potrivit acestuia, în Bihor învaţă circa 92.000 de elevi în 174 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică. „În ceea ce priveşte Reţeaua Şcolară 2018-2019 a intervenit o singură modificare. Colegiul Tehnic „Transilvania” a fuzionat prin divizare cu Colegiul Economic „Partenie Cosma”, astfel clasele de servicii au fost preluate de colegiul economic, iar celelalte clase au fost preluate de Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” Oradea”, a menţionat Novac. El a mai precizat că, din cele 767 corpuri de clădiri, 83,57% (641) au obţinut autorizaţia sanitară, 5,08% (39) sunt în curs de autorizare, iar 11,34% (87) nu au obţinut autorizaţia de funcţionare. Comparativ, în anul şcolar 2017-2018, procentajul clădirilor care au obţinut autorizaţia sanitară a fost de 79,45%, iar în anul şcolar 2016-2017, procentajul a fost de 72,24%. Motivele pentru care o parte dintre clădiri nu au primit autorizaţia sanitară de funcţionare sunt lipsa apei potabile şi a grupurilor sanitare sau stadiul necorespunzător al clădirilor. În ceea ce priveşte avizul ISU, 504 corpuri de clădiri nu necesită acest aviz (65,70%), 125 corpuri de clădiri au obţinut avizul (16,29%), 104 nu au acest aviz (13,55%), iar 34 clădiri sunt în curs de obţinere a acestui aviz (4,43%).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.