Întrunit în ședință de îndată, Consiliul Local Oradea și-a dat vineri acordul de principiu pentru preluarea Spitalului CFR de la Ministerul Transporturilor. Pentru această propunere au votat doar cei 14 liberali prezenți la ședință, consilierii social-democrați votând împotrivă, în timp ce UDMR s-a abținut.

Aleșii municipali au fost convocați în ședință de îndată pentru a putea corecta documentația pentru proiectul „Extindere ambulator Corp B Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea”. La începutul ședinței, primarul Ilie Bolojan a explicat că sâmbătă, 12 mai, la ora 12.00, urma să se deschidă axa de finanțare pentru proiectele pe Sănătate și, pentru a nu pierde puncte, trebuie corectate unele inadvertențe în documentele deja aprobate de CLO, iar proiectul să poată fi depus la prima oră. Pe lângă cele cinci proiecte care vizau corecturi în documente, pe ordinea de zi a fost inclus și un proiect privind emiterea acordului de principiu pentru preluarea în administrarea municipalității a Spitalului Clinic Căi Ferate Oradea.
„Am primit o adresă de la Ministerul Transporturilor, prin care ni se cre ca, până în 21 mai, să spunem dacă acceptăm preluarea Spitalului CFR”, a justificat Bolojan includerea acestui punct pe ordinea de zi. Liderul grupului PSD, consilierul Liviu Sabău-Popa, a cerut amânarea votului până săptămâna aceasta când este programată o ședință extraordinară, iar pâna atunci Executivul să prezinte ce impact va avea preluarea acestui spital asupra anvelopei salariilor la nivelul ordonatorului de credite.
„Am înțeles că timpul este scurt, dar nu am văzut niciun studiu de impact. Să vedem ce înseamnă asta din punct de vedere financiar, câţi angajaţi are spitalul şi cum pot fi respectate prevederile Legii 153 din 2017”, a afirmat consilierul PSD. Bolojan a menționat că preluarea spitalului CFR nu va afecta veniturile angajaților. „Nu va exista niciun fel de impact asupra cotei de 30% reprezentând limita maximă a sporturilor la nivelul ordonatorului de credite. Spitalul va veni cu baza lui de salarizare”, susține primarul. În plus, el le-a transmis consilierilor că acesta este doar un acord de principiu, nu preluarea efectivă a spitalului. „Pentru a se face transferul efectiv, vor începe discuţii între Ministerul Transporturilor şi Primăria Oradea. Dacă se va ajunge la un acord, se va veni din nou în Consiliul Local pentru votul final”, a afirmat Ilia Bolojan. El a insistat că, din moment ce toate spitalele din Oradea, cu excepția Spitalului Militar, sunt ăn subordinea municipalității, normal ar fi ca Primăria să preia și Spitalul CFR. Acordul de principiu a fost votat cu numărul minim de voturi necesar - 14, ale consilierilor PNL care s-au prezentat la ședința de îndată. Consilierii PSD au votat împotrivă, iar cei ai UDMR s-au abținut la vot.