Mai mult de o treime dintre familiile vulnerabile socio-economic au întâmpinat dificultăți în a procura alimentele necesare hrănirii copiilor în timpul stării de urgență, iar 23% nu au putut asigura copiilor medicamentele necesare.

Sunt datele unui studiu efectuat de Salvați Copiii în rândul beneficiarilor programelor socio-educaționale ale organizației, în perioada 22 – 25 aprilie, care arată, totodată, că peste 40% dintre copiii din eșantion nu au beneficiat de educația online, ceea ce agravează clivajul social. Conform estimărilor Salvați Copiii, numărul copiilor de vârstă școlară aflați în risc de sărăcie sau excluziune socială care nu au participat la educația online poate trece de 400.000 de copii.

Cercetarea sociologică relevă riscurile suplimentare la care sunt supuși copiii care provin din medii vulnerabile, în situație de criză socială. Astfel, imposibilitatea de a participa, în timpul stării de urgență, la programele socio-educaționale unde, pe lângă îndrumare pedagogică și sprijin psiho-emoțional constant, primesc și o masă caldă, i-a expus o dată în plus marginalizării sociale și problemelor care derivă din aceasta.

În pofida eforturilor sporite ale Organizației Salvați Copiii România de a identifica măsuri urgente de suport psiho-social, multe dintre problemele familiale sunt mai greu de identificat atunci când nu există monitorizare activă a copilului, pentru a preveni situațiile de risc.

Datele anchetei sociologice mai arată că 66% dintre respondenți afirmă că cel puțin o persoană din gospodărie a fost afectată pe plan profesional în timpul crizei pandemice și al măsurilor de carantină socială luate. Cei mai mulți spun că nu mai pot găsi de muncă ocazional (27%) sau că sunt în șomaj tehnic (17%), 7% dintre respondenți spun că au rămas fără loc de muncă ca urmare a acestei crize, 36% dintre respondenți afirmă ca nu au putut procura produse sau alimente de strictă necesitate, 23% dintre respondenți spun ca nu au putut procura medicamente necesare copiilor și 15% dintre respondenți menționează că nu au avut acces la medic.

Salvați Copiii România pune la dispoziția tuturor celor care vor să corecteze situația injustă de excluziune socio-educațională numărul de SMS 8847 - text SALVEZ (4 euro - donație singulară) și adresa salvaticopiii.ro pentru donații.

Studiul tip anchetă sociologică a fost realizat telefonic, în perioada 22-25 aprilie, pe un eșantion neprobabilistic format din beneficiari ai programelor Organizației Salvați Copiii. Mărimea eșantionului a fost de 513 familii, dintre care 99% au cel puțin un copil înscris la școală.

În trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg.