Peste 200 de persoane salvate. Cinci dintre răniţi au fost copii mai mici de 8 ani. Cele mai multe accidente s-au petrecut vara, când numărul turiştilor este mai mare.

203 este numărul persoanelor salvate și recuperate de Serviciul Judeţean Salvamont - Salvaspeo Bihor pe parcursul anului trecut. Dintre acestea, 136 au fost echipate adecvat, iar 67, neadecvat. Aceste cifre se regăsesc în raportul de activitate pe care Salvamont Bihor l-a dat publicității.

Din statistica Salvamont Bihor privind accidentele montane care au avut loc anul trecut, mai reiese că din cele 203 persoane salvate și recuperate de SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor, 175 erau cetăţeni români, iar 28 străini, 145 - bărbaţi, iar 58 - femei. În ce privește vârsta, cei mai mulți (115) erau persoane de peste 30 de ani, 51 aveau între 21 şi 30 de ani, 15 - între 16 şi 20, iar alți 15, între 9 şi 15 ani. De menționat că 5 dintre răniţi au fost copii mai mici de 8 ani.

Potrivit datelor prezentate de Salvamont Bihor, cele mai multe accidente (127) au avut loc vara, 76 s-au petrecut iarna, 57 fiind pe pârtie de schi amenajată, iar 7, pe pârtie de schi neamenajată. În ce privește locul în care au avut loc accidentele, foarte multe (179) au fost în Munţii Bihor, 19 în Munţii Pădurea Craiului, iar 5 în Munţii Codru Moma.

Din raport, mai reiese că, în 2017, salvamontiștii bihoreni au efectuat operaţiuni de patrulare în principalele zone cu aflux turistic ridicat şi cu potenţial crescut de producere a accidentelor turistice montane, mai exact în Padiș, Stâna de Vale, Vârtop, Vadu Crişului-Șuncuiuș-Bratca.

 

Indicatoare bilingve cu QR Code

În ce privește activitatea de întreţinere curentă a centrelor Salvamont, amenajărilor de siguranţă şi traseelor montane turistice şi tehnice, trebuie menționat că au fost efectuate amenajări de îmbunătăţire la Baza Salvamont din Vârtop, care au constat în montare gresie în terasă și montare horn. De asemenea, au fost instalate 166 de indicatoare bilingve cu QR Code (săgeți direcționale) pe traseele turistice din zonele Padiş-Glăvoi (74 săgeţi), Defileul Crişului Repede - Şuncuiuş (2 săgeţi), Stâna de Vale (13 săgeţi), Vârtop (43 săgeţi), Muntele Şeş (33 săgeţi), Codru-Moma (1 săgeată). Totodată, au fost amenajate trei trasee turistice în colaborare cu Parcul Natural Apuseni, Primăria Aleşd şi anume: traseul Vârtop-Vârful Tătăroaia-Vârful Giunasu - Sat Chişcău, Masivul Bihor; traseul Pădurea Neagră - Castelul Zichy - Cetatea Piatra Şoimului, Munții Plopiş; circuitul Cetăţii Piatra Şoimului, Munții Plopiş.Tot anul trecut, angajații Salvamont au efectuat amenajări tehnice de siguranţă la Cascada Bohodei - sectorul superior prevăzut cu lanţ, au amplasat hărţi turistice pe valea Leuca şi Glăvoi - Padiş, au amenajat un traseu de tip via ferrata în Zona Vama Sării - Vadu Crişului etc.

 

Panouri, pentru practicanţii de rafting

În colaborare cu Parcul Natural Apuseni și CAPDD Bihor, pe albia Crişului Repede şi Crişului Pietros, s-au montat 27 de panouri/hărţi informative pentru practicanţii de whitewater sports - rafting şi kayaking.

„În urma furtunii din 17 septembrie 2017, s-au montat panouri de avertizare şi s-au închis 9 trasee în zonele turistice Stâna de Vale, Glăvoi - Padiș, Cheile Someșului Cald, din cauza căderilor masive de arbori”, se mai arată în comunicatul trimis de Salvamont Bihor. În plus, potrivit documentului, s-au montat 47 de panouri de avertizare pentru traseele turistice care au puncte de belvedere, care au sectoare dificile asigurate cu cabluri sau lanţuri şi pe traseele turistice care au peşteri ce nu pot fi vizitate decât cu echipament specific.