Spectacol nocturn surprinzător pe cerul Oradiei, aseară la ora 22.18 minute. Unii observatori au crezut că văd un şir de nave extraterestre, alţii şi-au dat cu părerea că ar putea fi avioane de luptă, pe când copiii au fost convinşi că văd sania lui Moş Crăciun, adusă de la o revizie tehnică.

Orădenii care nu s-au culcat odată cu găinile aseară şi au aruncat o privire pe cerul senin şi plin de stele au avut parte de un spectacol inedit. Un şir de steluţe, aliniate la milimetru, au traversat în viteză cerul, la mare înălţime. Spectacolul celest a fost observat şi de turiştii din Băile 1 Mai sau Felix, care s-au grăbit să facă filmuleţe pentru reţelele de socializare. Unii au spus că ar fi nave extraterestre, alţii că sunt nave de lupte care patrulează pe cerul Românieie, în contextul războiului din Ucraina. Cei mici au preferat să creadă că este vorba de sania lui Moş Crăciun în drum spre Polul Nord, adusă de la ceva revizie tehnică. Alţi observatori au ghicit răspunsul la mister: este vorba de sateliţii Starlink ai miliardarului american Elon Musk, care furnizează internet de mare viteză în zonele greu accesibile.

Coloana de sateliţi văzută aseară pe cerul României era îndreptată, probabil spre o astfel de zonă, în speţă Ucraina, unde sateliţii „repară” infrastructura de comunicaţii distrusă de bombardamentele ruseşti.

Până în prezent compania SpaceX fondată de Elon Musk a amplasat pe orbită 2.600 de sateliţi din cei 12.000 la care ar trebui să ajungă reţeaua globală, într-o primă etapă. În luna februarie o furtună magnetică solară a distrus 40 din cei 49 de sateliţi pe care compania tocmai îi plasase pe orbită.

Starlink este cel mai ambițios proiect de comunicare prin satelit făcut vreodată, oferind servicii de internet broadband utilizatorilor comerciali și militari din jurul lumii. Acest lucru nu este pe placul Rusiei sau Chinei, care văd în reţeaua de sateliţi un pericol şi încearcă să dezvolte tehnologii de anihilare.