Sprijin pentru întoarcerea orădenilor plecaţi din ţară - Ziua Diasporei Româneşti
Primarul Ilie Bolojan a anunţat că municipalitatea orădeană demarează un program care are ca scop identificarea orădenilor şi bihorenilor plecaţi în străinătate, organizarea de evenimente special dedicate diasporei, cu vizite şi conferinţe despre starea actuală a oraşului şi posibilităţile de investiţii. Anunţul a fost făcut cu ocazia Zilei Diasporei Româneşti.
Ieri, în sala „G-ral Traian Moşoiu” a Primăriei Oradea, a avut loc un eveniment dedicat Zilei Diasporei Românești, în cadrul căreia reprezentanţi ai administraţiei locale și ai mediului de afaceri au prezentat date și informații cu referire la cauzele și dinamica din ultimii 25 de ani a migrației externe românești.
„Dorim o relaţie mai bună cu bihorenii plecaţi peste graniţe şi, în general, cu comunitatea românească din străinătate. Acest lucru este important atât pentru noi ca şi comunitate, de a ţine legătura cu ei, dar şi pentru că au acumulat o experienţă şi anumite practici care ar putea fi aplicate în oraşul nostru”, a declarat, în cadrul întâlnirii, primarul Ilie Bolojan. Potrivit acestuia, programul se va derula timp de mai mulţi ani prin proiecte diverse şi va implica administraţia locală, dar şi asociaţii, companii, persoane fizice.
Primarul a precizat că în viitorul apropiat vor fi identificaţi orădenii şi bihorenii plecaţi în străinătate şi vor fi organizate o serie de evenimente special dedicate diasporei, cu vizite şi conferinţe despre starea actuală a oraşului şi posibilităţile de investiţii. Oamenii de succes plecaţi din Oradea vor fi astfel invitaţi să-şi împărtăşească expertiza dobândită în străinătate. Forma instituţională a acestui program s-a conturat în urma unei întâlniri cu reprezentanţii Fundației Romanian Business Leaders (RBL), promotori ai platformei de repatriere prin antreprenoriat Repatriot. Din partea fundaţiei, la întâlnirea de ieri a participat arhitecta Hildegard Brandl, repatriată după 36 de ani de rezidenţă în Germania. Din conferinţele şi studiile organizate în diaspora, a subliniat aceasta, românii plecaţi suferă cel mai mult din cauza dorului de acasă şi dorinţa de a se reconecta cu ţara-mamă, procentul celor care vor să se întoarcă fiind de 80%.
La rândul său, consilierul local Dacian Palladi a menţionat că din judeţ au plecat aproape 14.000 de locuitori, iar din Oradea, aproape 9.000.
Hildegard Brandl le-a recomandat orădenilor să identifice diaspora bihoreană, să fie invitaţi personal la evenimente organizate special pentru ei, care pot fi atât conferinţe de business, pentru întâlniri între oamenii de afaceri din regiune cu cei din diaspora, cât şi evenimente culturale. „Şi dacă îi invitaţi, să ştiţi că vin. Doar trebuie să şi identificaţi o listă de posibile investiţii care ar fi propice. Oradea este un oraş care s-a dezvoltat, reprezintă o forţă, cu multe şanse pentru antreprenori în turism, agricultură, construcţii, IT. Important este să aibă acces la informaţii şi să fie dispus să meargă pe un drum nou, de la angajat la antreprenor. Se aplică şi în alte părţi ale ţării, pentru că suntem în clipa asta, în România, comparativ cu celelalte pieţe europene, o piaţă tânără, în creştere”, a menţionat Hildegard Brandl. Ea le-a sugerat celor care vor să se reîntoarcă în ţară să nu vină în postură de angajaţi, ci să devină antreprenori. „Dacă avem o idee concretă şi suntem pasionaţi de ceea ce facem, ca antreprenor, România este noul Wild West. Asta este şansa României şi a diasporei române: antreprenoriatul”, a mai menţionat reprezentanta Re-Patriot. Re-Patriot este un proiect de repatriere prin antreprenoriat, iniţiat de peste 30 de lideri din business-ul românesc, antreprenori şi executivi de top în 2015 şi îşi propune să susţină românii care doresc să revină în ţară, cu informaţii şi consiliere pentru acces rapid la oportunităţile din România.
Eliminati apucaturile functionarilor. plimbatul pe la toate usile, reduceti birocratia, mita, plocoanele si spaga ... si poate vor veni !
Eu sunt plecat de 16 ani in Canada. Sincer, sunt cam sceptic de efortul "identificarii celor plecati", Dar totusi m-ar interesa "oportunitatile" de reintoarcere, deoarece experientele pe care le-am dobandit ar putea fi exploatate inspre binele orasului si judetului.... Abia astept sa fiu "identificat".
Domnule primar, aduceti-i pe astia ramasi dupa studii la Timisoara si Cluj ,ca au ramas pe acolo...cu diaspora e o lupta contra vantului ,pierdeti timpul degeaba.