Consiliul Judeţean Bihor s-a întrunit ieri de două ori, însă proiectele care trebuiau adoptate nici măcar nu au apucat să fie discutate, prima dată pentru că liberalii au votat împotriva ordinii de zi, iar a doua oară aceştia nu s-au mai prezentat la şedinţa de îndată. În aceste condiţii, proiectele cu finanţare europeană, inclusiv Strategia pe Sănătate, riscă să nu mai fie depuse, termenul fiind 30 septembrie.  

Blocajul din Consiliul Judeţean Bihor a continuat ieri, când aleşii au fost convocaţi într-o nouă şedinţă, în încercarea de a adopta documentele necesare pentru depunerea, până la 30 septembrie, a proiectelor cu finanţare europeană, printre care şi strategia pe sănătate a judeţului. Pe ordinea de zi au fost 18 proiecte de hotărâre, primul fiind validarea noului consilier judeţean al PSD, Adrian Szatmari, cel care ar fi trebuit să-i locul Anei Maria Tiron, căreia i-a fost retras sprijinul politic. Acest prim punct a fost, de fapt, mărul discordiei. Liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu a cerut retragerea acestui punct, motivând că fosta consilieră judeţeană a PSD, Ana Maria Tiron, a atacat în instanţa de contencios administrativ decizia de excludere din CJ, cerând suspendarea şi apoi anularea actului administrativ. „Nu ştiu de unde ştie PNL de acţiunea în instanţă, pentru că noi nu ştim. Oricum, aceasta este o problemă a PSD, nu a PNL”, a răspuns vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang. A intervenit liberalul Dacian Foncea, care a menţionat că informaţia este publică, pe site-ul Tribunalului Bihor, acţiunea în instanţă fiind înregistrată în data de 20 septembrie, Tiron fiind reclamanta, iar prefectul pârât. „Acesta este motivul pentru care domnul Avrigeanu a cerut modificarea ordinii de zi”, a adăugat Foncea. Mang le-a atras atenţia că nevalidarea mandatului unui consilier judeţean a fost obiectul mai multor acţiuni în instanţă, de fiecare dată alesul nevalidat având câştig de cauză. Liberalii au replicat că şi PSD a recurs la această metodă de mai multe ori, dând exemplu consiliile locale din Avram iancu şi Sârbi, unde social-democraţii nu validează aleşii PNL. „Aş putea să vă răspund la fel ca preşedintele PNL Bihor, care a spus că nu el coordonează consilierii judeţeni. Nici eu nu coordonez aleşii locali. Nu aveţi decât să atacaţi în instanţă dacă nu sunt votaţi consilierii PNL”, a afirmat Ioan Mang, adăugând că, la Sârbi, liberalii au refuzat timp de patru ani să valideze un consilier PSD. Pe fondul acestor neînţelegeri şi având în vedere că raportul de voturi putere-opoziţie a fost de 17 la 17, ordinea de zi nu a fost aprobată, iar şedinţa a fost suspendată.

O şedinţă de îndată fără cvorum

Cu puţin înainte de ora 14.00, conducerea CJ Bihor a anunţat că a fost convocată o şedinţă de îndată tot pentru azi, la ora 16.00. „Având în vedere posibilitatea pierderii unor finanțări nerambursabile transfrontaliere în valoare de peste 13,9 milioane de euro, ceea ce ar afecta grav interesul bihorenilor, se convoacă Ședința extraordinară de îndată a Consiliului Județean Bihor pentru astăzi, 27.09.2017, ora 16.00, în Sala Mare a instituției”, se menţiona în comunicatul CJ Bihor. La ora 16.00, însă, singurii care s-au prezentat la şedinţă au fost cei 17 aleşi PSD, UDMR şi ALDE, astfel că nu a fost întrunit cvorumul necesar pentru desfăşurarea şedinţei extraordinare. „Constatăm că avem 17 consilieri judeţeni absenţi, practic PNL în întregime, astfel că nu avem cum să ţinem şedinţa extraordinară convocată”, a menţionat preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor. Înainte de suspendarea şedinţei, Pasztor a ţinut să precizeze că ordinea de zi a fost modificată substanţial, rămânând doar 5 proiecte din cele 18 iniţiale. „Au rămas doar materialele cu finanţare europeană pe care trebuie să le depunem şi care au termen până poimâine”, a afirmat şeful CJ Bihor, arătând că a fost scos de pe ordinea de zi materialul privind validarea noului consilier judeţean, dar şi cel privind salarizarea angajaţilor, deşi salariile trebuie plătite până în 5 octombrie. „Am convocat deja o şedinţă extraordinară pentru marţi, pentru salarii, pentru rectificarea de buget şi celelalte probleme interne ale CJ. Vom vedea ce se mai poate face cu proiectele cu finanţare europeană”, a mai afirmat Pasztor înainde de suspendarea şedinţei.

Înţelegere şi nu... prea

Ulterior, într-o conferinţă de presă ad-hoc, el a menţionat că în urmă cu câteva zile a avut discuţii cu liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, cu privire la proiectele care trebuie adoptate, mai ales legate de proiectul strategic, unde trebuie făcute unele corecturi atât de CJ, cât şi de CLO. „În principiu, lucrurile mergeau spre direcţia de a vota în comun proiectele, pentru că vorbim de multe milioane de euro. Ei puteau vota împotrivă sau să se abţină la primul punct (n.r. – cel legat de validarea noului consilier) însă au ales să boicoteze întreaga şedinţă. După prima şedinţă, după ce ne-am pus la punct cu partea legislativă, am discutat inclusiv cu Prefectura, am convocat şedinţă de îndată şi am redus ordinea de zi la doar cinci proiecte”, a declarat Pasztor. El a precizat că noua ordine de zi a fost trimisă tuturor consilierilor judeţeni, inclusiv celor liberali. „Aceste proiecte ar trebui să fie mai presus de orice dispută politică. Am încercat de trei ori să trecem aceste materiale, însă ei nu au dorit să le voteze. A fost alegerea lor să blocheze şedinţa”, a mai menţionat Pasztor, atrăgând atenţia că prin nedepunerea proiectului strategic au de pierdut atât judeţul, cât şi partenerii din Ungaria, care rămân fără finanţare pentru reabilitarea teatrului din Debreţin. „Au fost sute de întâlniri cu partenerii din Ungaria şi cei din România şi este destul de enervant că nu există voinţă pentru adoptarea acestui material”, susţine Pasztor Sandor, adăugând că pentru adoptarea proiectelor era nevoie de votul unui singur liberal.

Vicepreşedintele Ioan Mang i-a acuzat pe liberali că nu sunt interesaţi de dezvoltarea judeţului „ci doar de a pune tălpi” şi a ţinut să dezmintă zvonurile potrivit cărora PSD ar fi pregătit să se alieze cu PNL. „PSD Bihor nu mai este partidul de altă dată care-şi trăda partenerii. PSD nu va face alianţă cu PNL. Oricine ar încerca să blocheze această alianţă cu UDMR şi ALDE pleacă automat din partid”, a declarat Mang, adăugând că membrii simpli ai PSD sunt foarte mulţumiţi de ce face partidul azi. „Indiferent dacă câştigăm sau nu procesul (n.r. – intentat de PNL) judeţul va fi condus tot de cei de la această masă”, susţine Ioan Mang. Vicepreşedintele Traian Bodea a acuzat faptul că liberalii au promis să pună Bihorul pe primul loc, „dar când e vorba de dezvoltarea judeţului dau bir cu fugiţii”. „Oamenii se uită la noi şi văd cât de josnică a ajuns politica într-un judeţ din Ardeal. Sper că nu se va ajunge la alegeri anticipate, dar, dacă vor avea loc, sper că niciunul dintre cei 17 consilieri judeţeni liberali nu se vor mai regăsi pe vreo listă”, a mai declarat Bodea.