Iubitorii de sporturi pe apă pot practica de acum şi Stand up paddlingul, un nou sport printre orădeni datorită unei asociaţii care îi învaţă acest sport nou.

Asociaţia SUPer Aventura a luat naştere anul trecut şi este prima asociaţie din județul Bihor de acest gen, care s-a bucurat de un succes remarcabil în primul ei an de activitate. Aceasta a apărut din pasiunea a doi iubitori de sporturi de apă, care îşi doreau să creeze un acces mult mai facil pentru lumea din jur în ceea ce privește Stand up paddlingul.

Astfel, Bogdan și Ștefania s-au gândit să creeze Asociaţia SUPer Aventura, având ca scop principal practicarea acestui sport, dar nu oricum: cu instructori calificaţi, echipamente omologate, cunoaşterea calificată de măsuri de prim ajutor. Acest sport se poate practica în picioare, pe o placă asemănatoare celei de surf, iar pentru ghidaj se foloseşte o vâslă. 

Stand up paddel, sau SUP mai pe scurt, este sportul care îmbină relaxarea cu exerciţiile de mişcare care ajută organismul pentru o viaţă sănătoasă.

Scopurile organizaţiei sunt să împărtăşească pasiunea pentru sporturile nautice, de agrement și călătorie cu cât mai mulți pasionați de ceva nou, să îi înveţe pe cei interesați practicarea sporturilor nautice în condiții de siguranță; să le prezinte tuturor beneficiile sportului în natură, mai precis ale SUP surfingului, adică vâslitul în picioare, până la plimbări de relaxare în natură, la SUP-ul sau „mersul pe apă” ca antrenament excelent pentru surf și activitate în lipsa valurilor, la ture de Downwind, sesiuni de SUP Yoga și ieșiri în whitewater (River SUP); să ocrotească natura dând posibilitatea practicării acestor sporturi, prin ecologizarea traseelor străbătute pe râuri, lacuri, mări și oceane; să explorăm natura, în căutarea perfecțiunii peisajelor, vâslind în picioare şi căutând echilibrul cu natura, să ofere practicanţilor, pe lângă bucuria de a petrece timpul liber pe apă , o nouă metodă de a-şi îmbunătăţi condiţia fizică prin practicarea SUP-ului.

Practicarea SUP-ului întărește şi tonifiază musculatura întregului corp, asigură echilibru şi o postură corectă, şi nu în ultimul rând, ca toate sporturile nautice, scade nivelul de stres.

SUP este sportul care poate fi practicat de orice categorie de vârstă, începând de la copii, sub supravegherea unui adult și  până la vârste înaintate, întrucât nu necesită condiții speciale, iar nivelul de dificultate este, de regulă, scăzut. Cel mai tânăr practicant care s-a dat cu plata are doar 8 luni, iar cel mai în vârstă, 65 de ani.

Organizaţie cu implicare

În ieşirile pe apă, organizaţia se ocupă şi de ecologizarea traseelor străbătute prin adunarea deșeurilor plutitoare, acestea afectând direct sau indirect practicarea sportului, sănătatea şi bunăstarea mediului înconjurător.

Apele şi zonele unde este practicat SUP-ul sunt Crișul Repede, lacul de la Suplacu de Barcău, Lacul Șauaieu și alte ape stătătoare sau curgătoare pe care este permisă practicarea acestui sport. Un echipament ce ţine de placă şi accesorii costă în jur la 1.500 lei, la care se adaugă echipamentul personal de apă.

Cei care sunt interesaţi de acest sport pot lua legătura cu asociaţia, accesând pagina de facebook „SUPer Aventura”.