Temperaturi de aproape 40 de grade în Bihor - Cel puţin trei zile de foc
Pentru perioada 1-3 august 2017, Agenţia Naţională de Meteorogie a prognozat un val de căldură, caniculă şi disconfort termic accentuat fiind emisă o atenţionare de cod galben pentru ziua de marţi (1 august), cu temperaturi cuprinse între 35-37 grade C și o avertizare de cod portocaliu pentru zilele de miercuri şi joi (2 şi 3 august), cu temperaturi cuprinse între 36-39 grade C.
Expunerea la temperaturi ridicate reprezintă o agresiune și un stres în plus pentru organism. Din cauza ei pot apărea deshidratări severe, agravări ale unor boli cronice sau declanșarea unor atacuri de căldură. Prin transpirație se pierd săruri și vitamine importante din organism care pot duce la probleme serioase în funcționarea proceselor fiziologice. Vorbim aici despre oboseală fizică și psihică, tulburări de ritm cardiac, stare de diconfort, iritabilitate, agitație, greață, vărsături, durere de cap, amețeală, leșin, dureri și crampe musculare, sete accentuată, insomnie și intensificări ale simptomatologiilor bolilor cardiovasculare sau psihice, și nu numai.
Ce se poate face în acest caz? Pentru a vă feri de căldură, este important să consumaţi cel puţin 2 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe sau legume) care nu trebuie băute prea reci pentru că în acest caz se elimină înainte de a hidrata organismul. Foarte bune sunt ceaiurile de mentă, soc, muşeţel, sunătoare, urzici, ceaiul verde sau negru, călduţe sau la temperatura camerei, uşor îndulcite.
Alimentaţia trebuie să fie uşoară, să conţină alimente proaspete, fără prea multe calorii - sunt recomandate carnea slabă preparată la grătar, lactatele, cerealele, precum şi cât mai multe fructe şi legume care, prin apa, sărurile minerale şi vitaminele pe care le conţin, asigură în mod constant hidratarea organismului.
Se recomandă evitarea sau limitarea consumului de grăsimi, dulciuri concentrate, alcool, tutun şi cafea şi staţionarea în locuri răcoroase, cu umbră.
Dacă e obligatoriu să ieșiți în oraș...
Dacă este absolut necesară ieşirea în oraş, persoanele trebuie să îşi protejeze capul, faţa şi ochii cu ajutorul unei pălării şi a ochelarilor de soare. Trebuie purtate haine de culoare deschisă, subţiri, comode, de preferat cele din in şi bumbac. Trebuie evitate hainele din materiale sintetice care nu permit o bună aerisire a corpului. Este bine să aibă la îndemână o sticlă cu apă pentru hidratarea continuă a organismului.
În interiorul locuinţei se recomandă folosirea draperiilor în camerele expuse soarelui. Ferestrele trebuie menţinute închise atâta timp cât temperatura exterioară este mai mare decât cea din interior (aproximativ până la lăsarea serii) şi deschise noaptea şi dimineaţa devreme, pentru a se crea curenţi de aer care scad temperatura interioară.
Părinţilor li se recomandă să nu lase copiii în interiorul vehiculelor parcate la soare şi să evite drumurile pe distanţe lungi cu aceştia, ca pasageri, în maşinile fără climatizare.
Trebuie evitată total expunerea la soare (plaja), chiar de către persoanele sănătoase, între orele 11.00 şi 16.00, când razele sunt foarte puternice. La plajă trebuie asigurată protecţia capului, a ochilor, a buzelor. Persoanele care suferă de afecţiuni ale pielii trebuie să solicite sfatul medicului înainte de a se expune la soare iar cele cu afecţiuni cronice trebuie să respecte întocmai recomandările medicale şi să urmeze cu stricteţe tratamentul prescris de medic.
La apariţia primelor semne de boală, ca urmare a temperaturilor ridicate, DSP Bihor recomandă populaţiei să se adreseze serviciilor medicale pentru diagnostic şi tratament, iar în cazuri de urgenţă să fie apelat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.