Testele non-invazive necesare în şcoli aşteaptă încă pe culoarul birocratic. Deocamdată nu se ştie care sunt indicatorii lor de performanţă, dar asistăm la o avalanşă de cereri pentru testarea copiilor. Avalanșa de cereri de testare a elevilor ridică semne de întrebare, cred decidenţii din Educaţie.

Agenția Națională pentru Medicamente a fost solicitată luni de Guvern să elaboreze cerințele de reglementare și cerințele minime de performanță a testelor de salivă pentru a fi transmise Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate. În plus, Ministerul Educației lucrează la estimarea numărului necesar de teste de salivă care să fie administrate preșcolarilor, elevilor și angajaților. Ministrul de resort, Sorin Cîmpeanu, spune că testele vor fi cumpărate în câteva zile: „Este vorba despre o achiziție de nivel foarte mare. Au rămas, din cele 14 săptămâni de școală din primul semestru, 11 săptămâni și 3,2 milioane de beneficiari. Înmulțit cu 2 înseamnă 6,4 milioane de beneficiari de teste non-invazive necesare săptămânal. Prin înmulțire cu 11, vorbim despre 70 de milioane de teste de salivă”. Nu s-a avansat nicio cifră cu privire la achiziţia materialelor sanitare.

Autoritatea Națională a Medicamentului urmează să stabilească cerințele minime de performanță, iar testele nu vor fi omologate, ci autorizate pe baza identificării acestor cerințe minime de performanță și a cerințelor de reglementare.

Întrebat dacă în această perioadă se mai fac teste în școli, ministrul a răspuns că Ministerul Sănătății a suplimentat la finalul săptămânii trecute cu 280.000 numărul de teste antigen aflate la dispoziția școlilor, care se adaugă celor minim 5.000 de teste existente în fiecare județ.

„Aceste teste sunt în continuare la dispoziția școlilor. Vor putea fi folosite nu numai în cazul apariției unor persoane simptomatice, ci vor putea fi folosite și pentru testarea acelor elevi care vor să revină în cea de-a opta zi la școală pe baza prezentării unui test negativ. Acolo unde există cabinete medicale școlare, există și teste. Am transmis școlilor să facă această testare la solicitarea acelor elevi care vor să revină în ziua a opta la școală. Acolo unde nu există cabinete medicale școlare, am cerut să se adreseze direcțiilor de sănătate publică. Aș vrea să fac o precizare importantă: această posibilitate de revenire în cea de-a opta zi la școală cu condiția prezentării unui test PCR sau antigen negativ a existat din data de 13 septembrie. Vreme de trei săptămâni în toată România nu am înregistrat nicio situație în care să se solicite efectuarea acestor texte. Nici măcar una, ca să înțelegem bine amploarea solicitării”, a afirmat Cîmpeanu.

Ministrul a precizat că această posibilitate nu înseamnă că este interzisă dorința unui părinte de a testa copilul mai rapid pentru a se putea prezenta la școală în ziua a opta: „În trei săptămâni nu a fost niciun elev și niciun părinte care să dorească acest lucru. Așa că dintr-odată această avalanșă de cereri ridică semne de întrebare”.