Topor din epoca bronzului descoperit la Sânnicolau Român - Surpriza din grădina soacrei
Ieri ne-a vizitat la redacţie dl. Gheorghe Copos, cititor fidel al ziarului Crişana, pentru a ne prezenta un obiect străvechi, de aproximativ trei milenii. Relicva urmează să fie predată Muzeului Ţării Crişurilor.
În urmă cu câteva luni, orădeanul Gheorghe Copos se afla în Sânnicolau Român, în grădina soacrei sale, robotind la muncile de sezon.
„Săpând în grădina soacrei mele, Vari Silvia, la un moment dat, am dat cu sapa într-un obiect. După ce l-am curăţat şi spălat de pământ, a rezultat un obiect metalic de culoare verzuie, având imprimată şi lovitura sapei mele”, ne-a relatat Gheorghe Copos. Acesta a bănuit că obiectul, lung de aproximativ 11-12 cm şi cu o circumferinţă maximă de 4-5 cm, este un obiect străvechi, aşa că a început să caute prin cărţile de istorie a României, unde a găsit imagini identice.
„Bănuind că acest obiect aparţine unei culturi vechi, am comparat obiectul cu topoarele de bronz descoperite în Transilvania dintr-un tratat de istorie. Faptul că, întâmplător am găsit acest topor, înseamnă că acolo mai sunt şi alte obiecte vechi şi că zona ar trebui cercetată, căci a fost locuită de peste 3.500 de ani, din epoca bronzului”, spune orădeanul, care a ţinut să precizeze că în zilele următoare va preda obiectul Muzeului Ţării Crişurilor pentru păstrare şi expunere, cu solicitarea ca specialiştii de aici să cerceteze amănunţit zona.
Conform lucrării „Depozite de bronzuri din România” (Editura Academiei Române, 1977), autor M. Petrescu-Dâmboviţa, în Sânnicolau Român au mai fost descoperite obiecte din epoca bronzului în jurul anului 1884, „în condiţii necunoscute”. Din acel depozit arheologic făceau parte „două brăţări spiralice, dintre care una întreagă şi alta fragmentată; o brăţară cu capete spiralice; două fragmente de brăţări -apărătoare şi un cap de ac cu discul decorat”. Pe teritoriul judeţului Bihor au mai fost descoperite obiecte din epoca bronzului în Oradea, Balc, Bicaci, Biharia, Cherechiu, Curtuişeni, Cubulcut, Galoşpetreu, Oşorhei, Josani, Otomani, Sânnicolaul Român, Sânnicolau de Munte, Săcueni, Sălard, Răbăgani, Roşiori, Tăşad, Tăut, Tăuteu, Valea lui Mihai.
În Transilvania descoperirile de la sfârşitul epocii bronzului (perioada în care se înscrie probabil obiectul) au fost grupate în trei mari grupe locale, ce conţin la rândul lor peste 90 de depozite. Prima grupă se află în nord-vestul României şi cuprinde şi regiunea Crişana, aria fiind ocupată de culturile Otomani şi Suciu de Sus. Urmează ca specialiştii muzeului orădean să examineze şi să dateze exact vestigiul din grădina soacrei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.