Oradea Heritage, în colaborare cu Asociația pentru Dezvoltare Urbană, a organizat marți, 22 noiembrie, un tur ghidat din cadrul proiectului „Oradea pentru toți” de accesibilizare turistică pentru nevăzători.

Astfel, 20 de persoane cu deficiențe de vedere au parcurs un traseu al principalelor opt clădiri monumente de patrimoniu și ecleziastice din Oradea, respectiv: Casa Darvas - Teatrul Regina Maria - Palatul Primăriei Oradea - Sinagoga Neologă Sion - Palatul Vulturul Negru - Biserica cu Lună - Palatul Moskovits Adolf cu fiii - Palatul Episcopal Greco Catolic. Aceștia au fost însoțiți de ghizii voluntari: Alex Trandafir, Daria Voichescu, Damaris Maier, Sebastian Sava și Maria Costea, care le-au prezentat obiectivele menționate.

Traseul a fost unul multisenzorial, conform profilului proiectului. Acest lucru înseamnă că s-a făcut apel la planșele tactile interactive, realizate în cadrul proiectului, și afișate în clădirile incluse în traseu.

„Planșele tactile interactive sunt desene în relief care prezintă fațada clădirilor și detalii precum turnuri, uși, vitralii sau statui. Acestea au asociate descrieri audio care cuprind date istorice de interes general despre fiecare clădire în parte. Planșele tactile interactive pot fi explorate independent de către nevăzători, cu ajutorul unei aplicații de mobil gratuite care identifică poziția degetului pe desen și descrie audio ceea ce nevăzătorul atinge. Ele sunt disponibile pe dimensiuni A3-A4, în funcție de complexitatea desenelor și au fost testate împreună cu comunitatea de nevăzători a Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Bihor”, au transmis organizatorii evenimentului.

„Avem obligația de a depune efortul pentru a oferi tuturor persoanelor posibilitatea să se bucure de frumusețea patrimoniului cultural. Cu atât mai mult celor nevăzătoare, pentru că sunt privați de imaginea oferită de frumusețea palatelor și a Casei Darvas. Informațiile despre obiectivele turistice vor fi disponibile în toate locațiile Oradea Heritage”, a precizat Angela Lupșea, directorul Oradea Heritage.

Proiectul, numit „Accesibilizarea turistică a centrului istoric din Oradea pentru persoanele cu deficiențe de vedere”, cunoscut și ca „Oradea pentru toți”, și-a propus să accesibilizeze principalele obiective istorice ale centrului istoric al municipiului Oradea pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Acest proiect a fost finanțat în cadrul programului „Corpul European de Solidaritate” și este implementat de o echipă de tineri voluntari cu experiență în ghidajul turistic la nivel local, susținuți de Oradea Heritage și Asociația pentru Dezvoltare Urbană - ADU.