Cinci persoane au avut nevoie de ajutorul jandarmilor montani din Bihor, după ce, joi seara, s-au rătăcit în Munţii Apuseni. Toţi au fost găsiţi teferi şi transportaţi cu autospecialele jandarmeriei la locul de cazare.

Cel care a solicitat joi seara, în jurul orei 19.47, ajutorul jandarmilor, prin 112, a fost un bărbat care le-a spus salvatorilor că împreună cu alte patru persoane s-a rătăcit în zona Cornu Muntelui din Munţii Apuseni. În urma sesizări, au fost alertate cele două posturi montane: Padiş şi Stâna de Vale,  jandarmii pornind în căutarea persoanelor aflate în dificultate. Pe timpul deplasării, jandarmii montani au menţinut permanent legătura telefonică cu persoanele care au solicitat ajutor, îndrumându-i să rămână împreună, să economisească energia telefoanelor mobile şi la anumite intervale de timp să producă zgomote puternice, atât pentru a fi mai uşor de reperat, cât şi pentru a alunga eventualele animale sălbatice. Având în vedere distanţa, diferenţa de nivel, traseele greu accesibile şi lăsarea întunericului, în jurul orelor 22.15, jandarmii montani ai Postului Stâna de Vale au găsit persoanele în cauză, într-o stare de sănătate bună, neavând nevoie de îngrijiri medicale.   Acestea au relatat faptul că au plecat la ora 10.00 din Satul de vacanţă Boga urmând traseul marcat cu banda albastră Dl. Păltinetul – Vf. Fântâna Rece – Şaua Bohodei, intenţionând să ajungă în zona Glăvoi-Padiş. La stabilirea traseului au luat în calcul doar desenul de pe hartă şi timpul aproximativ de parcurgere, negândindu-se la diferenţele de nivel, la faptul că unele porţiuni datorită copacilor rupţi sunt foarte greu accesibile, vântul putenic şi eforul care trebuie depus pentru parcurgerea unui asemenea traseu. Turiştii au fost ajutaţi să coboare în siguranţă, fiind transportaţi cu autosepecialele jandarmeriei, până la locul de cazare din Satul turistic Boga.  Jandarmeria Bihor recomandă ca înainte de începerea unui traseu, turiştii să anunţe

jandarmii montani din zonă cu privire la numărul de participanţi, traseul pe care urmează să-l parcurgă şi să lase un număr de contact. „Recomandăm ca la plecarea pe munte să vă asiguraţi că aveţi acumulatorul telefonului încărcat, rucsac, îmbrăcăminte care să vă protejeze de intemperii, apă, batoane de ciocolată şi cel mai important un dispozitiv şi o splicaţie capabilă să genereze coodonatele GPS. Pentru orice problemă, turiştii sunt sfătuiţi să apeleze cu încredere la ajutorul jandarmilor direct sau sunând la numărul unic de urgenţe 112”, se arată într-un comunicat transmis de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor.