Recomandări prețioase au fost oferite de polițiștii de prevenire bihoreni înainte de debutul anului școlar, în parcuri, stațiuni, la locurile de joacă și în marile centre comerciale din Oradea. La sfârșit de săptămână, acțiunile polițiștilor continuă la Orășelul Copiilor din Oradea, cu evenimentul „Vacanța s-a terminat! Sunteți pregătiți pentru un nou început?”.

 

Pe parcursul acestei săptămâni, polițiștii de la prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, alături de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor și de specialiști ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea au acționat în cadrul campaniei „Împreună, pentru o comunitate mai sigură!”, pentru creșterea gradului de siguranță a minorilor, prin informarea părinților asupra comportamentelor de risc și situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși copiii acasă, pe stradă și în trafic. Astfel, sub genericul „Vacanța s-a terminat! Sunteți pregătiți pentru un nou început?”, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au acționat preventiv la locurile de joacă și în parcuri, dar și în marile centre comerciale din municipiul Oradea.  Totodată, polițiștii de la prevenire au fost prezenți în stațiunea Băile Felix, unde au interacționat cu turiștii și cu copii acestora și i-au informat despre cum să prevină victimizarea și, de asemenea, au fost prezenți la Centrul de zi pentru copii din cadrul Direcției de Asistență Socială Oradea. În cadrul sesiunilor de informare cu părinții și copiii, pe tema prevenirii victimizării minorilor, polițiștii le-au prezentat acestora măsurile de autoprotecție care trebuie adoptate pentru a nu ajunge în postura de victimă, când se află în colectivități, dar și pe drumul spre casă. Polițiștii i-au sfătuit pe copii despre felul în care să interacționeze cu persoanele necunoscute, despre anturaj, grupul de prieteni, bullying și consecințele acestuia, depre consecințele consumului de substanțe interzise, precum și despre cum să acceseze în siguranță internetul și rețelele de socializare. Comportamentul preventiv în trafic este un alt subiect abordat de polițiștii din Bihor în discuțiile cu copiii și părinții. Totodată, în activitățile preventive desfășurate, polițiștii de la prevenire, alături de partenerii de program au distribuit materiale cu caracter educativ - preventiv.

 

Jocuri și concursuri în Orășelul Copiilor

Acțiunile desfășurate de polițiștii din Bihor pentru a preveni victimizarea minorilor  continuă sâmbătă, 7 septembrie a.c., când, începând cu ora 10.30, în Orășelul Copiilor din municipiul Oradea se va desfășura evenimentul „Vacanța s-a terminat! Sunteți pregătiți pentru un nou început?”. Alături de polițiștii de la prevenire, în eveniment vor fi implicați polițiștii rutieri și specialiști criminaliști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor. Prin intermediul unor jocuri și concursuri, adaptate vârstei participanților, polițiștii vor interacționa cu cei mici și le vor prezenta principalele reguli de autoprotecție pentru a preveni victimizarea, vor discuta cu copiii despre interacțiunea cu persoanele necunoscute, anturaj și grupul de prieteni, dar și depre consecințele consumului de substanțe interzise, despre bullying și consecințele acestuia, precum și despre accesarea în siguranță a Internetului și a rețelelelor de socializare. De asemenea, vor fi organizate ateliere de siguranță rutieră, iar la eveniment va fi prezent și Laboratorul mobil de siguranță rutieră, în cadrul căruia vor putea fi vizionate filme cu mesaje preventive, realizate de polițiștii din Bihor, vor fi utilizate covorul rutier și mini indicatoarele rutiere și vor putea fi experimentați ochelarii care simulează consumul de alcool sau droguri. Copiii implicați în jocurile și concursurile preventive organizate de polițiști vor fi răsplătiți cu premii și legitimații de „Polițist pentru o zi”. De asemenea, părinții prezenți vor primi recomandări utile, pentru a-și feri copiii de potențialele pericole. În Orășelul Copiilor va fi amenajat un info point, în cadrul căruia polițiștii de prevenire bihoreni alături de partenerii de program vor distribui materiale cu caracter educativ – preventiv și au oferi informații utile prevenirii victimizării minorilor.