Controlul efectuat de Ministerul Sănătății la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Bihor după incidentul de la sfârșitul lunii august, când patru persoane bolnave, din care trei imobilizate, au fost aduse pe tărgi şi saltele pentru a-şi ridica adeverinţele de asiguraţi, nu a scos la iveală vreo ilegalitate.

 

Conform reprezentanților CAS Bihor, în perioada 4-8 septembrie, o comisie mixtă a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Ministerului Sănătăţii  a făcut un control legat de incidentul care a avut loc pe 30 august la sediul instituției.

„Prin raportul de control s-a constatat că: activitatea legată de eliberarea cardurilor de sănătate sau adeverinţe înlocuitoare de card, respectă prevederile legale în vigoare şi nu au fost identificate disfuncţionalităţi şi/ sau iregularităţi în ceea ce priveşte respectarea de către CAS Bihor a procedurilor şi fluxului de lucru.

Raportul comisiei precizează că nu au fost identificate existenţa unor proceduri birocratice excesive în ceea ce priveşte modalitatea de eliberare a cardurilor către beneficiari.

De asemenea, cercetarea administrativă efectuată la dispoziţia preşedintelui director-general la CAS Bihor concluzionează faptul că funcţionarii Casei de Asigurări de Sănătate Bihor au respectat prevederile legale şi procedurile de lucru privind eliberarea cardului de sănătate sau adeverinţi înlocuitoare de card”, se afirmă într-un comunicat emis de biroul de presă al CAS Bihor.

 

Bolnavi aduși cu targa

În urmă cu aproximativ două luni, la sediul CAS Bihor au fost aduse, pe tărgi și saltele, patru persoane bolnave, din care trei imobilizate, pentru a-şi ridica adeverinţele de asiguraţi. Toţi cei patru bolnavi erau îngrijiţi la Dumbrava de Viorel Paşca, un bihorean care a luat sub aripa sa peste 200 de persoane bolnave, fără aparţinători şi fără un acoperiş deasupra capului.

Paşca le reproșa funcţionarilor CAS Bihor că refuzaseră să le elibereze bolnavilor adeverinţele de asigurat, solicitând prezenţa fiecăruia dintre ei, la ghişeu.

„Aceşti oameni sunt bolnavi, paralizaţi, eu îi îngrijesc, dar au nevoie de tratamente, de reţete, de vizite la medic. Nu au acces la serviciile medicale fără adeverinţă. Mi s-a spus că oamenii trebuie să vină personal. Le-am explicat doamnelor de la ghişeu că sunt persoane imobilizate la pat, dar mi s-a răspuns că trebuie să îi aduc. I-am adus”, declara atunci Viorel Paşca. Cele patru persoane bolnave fuseseră aduse cu autoturismele familiei Paşca, după ce Serviciul Judeţean de Ambulanţă refuzase să le transporte, inclusiv contra-cost.

Doi dintre bolnavii transportaţi cu o targă şi cu o saltea până în incinta CAS Bihor fuseseră aşezaţi, pe jos, în faţa ghişeelor. După mai multe discuţii aprinse între familia Paşca şi funcţionarii CAS, pe numele unui bolnav s-a întocmit o cerere pentru eliberarea adeverinţei de asigurat, bărbatul fiind pus să semneze documentul în timp ce se afla întins pe salteaua cu care fusese adus. Pe numele celorlaţi bolnavi, angajaţii CAS Bihor susțineau că fuseseră emise carduri de sănătate, documentele fiind înmânate însă doar celor prezenţi.

Scandalul din faţa ghişeelor CAS Bihor s-a mutat mai târziu într-unul dintre birourile instituţiei, acolo unde funcţionarii încercau să îi explice lui Viorel Paşca faptul că nici cardul de sănătate şi nici adeverinţa nu pot fie eliberate decât în anumite condiţii.

„Eu nu v-am spus să aduceţi bolnavii aici. Eu v-am explicat foarte clar care sunt prevederile legale. Discutăm despre documente personale, care nu pot fi eliberate decât titularului sau unei persoane împuternicite. Nu vă supăraţi, dar cardurile şi adeverinţele se dau personal. Eu nu pot ridica documentul altei persoane. V-am spus să vă faceţi împuterniciri. Nu ştiu cine sunteţi dumneavoastră. Nu sunteţi rudă cu aceşti oameni, nu sunteţi tutorele lor, nu aveţi împuternicire”, susținea Ludovic Varga, directorul CAS Bihor.

În replică, Viorel Paşca susţinea că discutase cu un notar și că nu îi putea face împuternicire pentru că unii nu aveau discernământ. „Nu pot semna niciun act. E un cerc vicios”, spunea Paşca.

 

Nu lucrează legal

Pe lângă prevederile legale, reprezentanţii CAS au invocat şi alte motive pentru care nu au fost de acord să elibereze documentele altfel decât personal. Potrivit funcţionarilor, Viorel Paşca fusese reclamat la Poliţie de unul dintre cei pe care i-a îngrijit la un moment dat, omul susţinând că i-a reţinut, ilegal, toate documentele.

„Există o plângere la Poliţie, ştiţi foarte bine, am mai avut probleme. Un pacient a decis să plece de la Dumbrava la un moment dat şi susţine că i-au fost reţinute buletinul, cardul de sănătate şi cardul de pensie. A venit persoana respectivă la noi, la CAS, să îl ajutăm să îi facem un alt card pentru că are nevoie de servicii medicale. A venit, nici buletin nu avea, era practic fără identitate, nici nu şi-a putut scoate pensia. Am luat legătura atunci cu medicul de familie al domnului, care habar nu avea cine este pacientul”, spunea Oana Ungur, pe atunci purtător de cuvânt al CAS Bihor. Viorel Paşca susţinea însă că bărbatul care îi făcuse plângere la Poliţie avea probleme cu alcoolul şi că, de fapt, își pierdut actele.

Scandalul de la CAS nu a fost primul de felul acesta, Viorel Paşca având de-a lungul anilor mai multe conflicte cu autorităţile statului. Nemulţumit de sancţiunile primite de la ITM sau DSP, Paşca a ameninţat în mai multe rânduri că îi aduce pe bolnavi şi îi lasă în grija statului. Toate instituţiile i-au reproşat acelaşi lucru, şi anume faptul că nu îşi organizează legal activitatea, refuzând de ani de zile să înfiinţeze un ONG sau o Asociaţie. Practic, el îngrijeşte, cu spirijinul unor donatori, peste două sute de persoane, inclusiv bolnave psihic, ca persoană fizică, acceptându-i pe beneficiari în spaţiul său locativ.